Punctul pe Y / miercuri 09 iulie 2008 Nr: 2256

Controlul ANPC - o diversiune bancara?

Autoritatea pentru Protectia Consumatorului si-a aratat muschii, luandu-se la tranta cu bancile. David si Goliat in editie parodica damboviteana. O tranta al carei rezultat a fost prezentat cu mare tam - tam presei, accentul punandu-se pe amenzile drastice aplicate bancilor prinse cu ocaua mica.

Nu pot decat sa-mi inchipui ca, platindu-le, presedintii sau direcorii respectivelor banci s-au tinut cu mainile de burta de ras. Pentru ca era, realmente, vorba de un mizilic. La cati bani fac bancile cu comisioane ascunse sau la vedere, aceste amenzi nu pot trezi decat hazul. Cat despre invatatura de minte - sa nu mai vorbim!

ANPC este o institutie insignifianta pe tabla de sah pe care bancherii sunt regi si conduc jocul. Daca se poate vorbi, in Romania de azi, de o adevarata „Mafie” (sesizati ghilimelele) atunci aceasta este cea bancara. Avand monopolul absolut al banilor si al creditelor, nefiind cenzurate de un Guvern incapabil sa se controleze eficient si pe sine, bancile fac ce vor! Ele se joaca pur si simplu, cu nevoile noastre, impunand conditii arbitrare si abordand relatia cu clientii de pe pozitii de forta.

Unde altundeva sa te duci ca sa iei bani, daca nu-ti place cum procedeaza bancile? Poate doar la camatari. Si unii o fac. Dar nu este o rezolvare. Dorind sa-si consolideze dictatura de pe piata banilor, bancile au sabotat sistematic aparitia altor forme de credit. Bancile populare au fost impinse rapid spre faliment. Fondurile de investitii au inca o prestatie timida si incorsetata de neincrederea publicului, dupa experiente gen SAFI sau FNI. Si atunci, pentru orice problema, mergi la banca. Iar banca are deplina libertate sa-ti modifice, oricand crede ea, conditiile de returnare a creditelor. Conditiile pe care bancile le impun clientilor sunt abuzive in litera si spirit.

Ele nu acorda debitorului decat libertatea de a inapoia sumele care cresc ca-n povesti. Pentru ca banca nu vrea sa riste nimic. Intregul risc este lasat pe spinarea clientului.

Uite de ce cred ca acest control al ANPC-ului a fost o fanfaronada ieftina, atata timp cat se rezuma la amenzi caraghioase si nu se converteste intr-o initiativa legislativa menita sa puna aceasta relatie pe baza de egalitate si echitate. Ba chiar imi vine sa cred ca acest control a fost inspirat si „sponsorizat” chiar de banci, ca sa-l mai amageasca putin pe cetateanul turmentat de birocratia, aroganta si lipsa de scrupule a bancherilor.