Punctul pe Y / vineri 27 iunie 2008 Nr: 2246

"Deconspirarea" lui Țantareanu

Cristian Țantareanu este un personaj al vietii publice. In general, omul isi vede de ale lui, dar nu are taria de a ridica intre el si restul lumii un zid de discretie. Nu-i displace publicitatea. Uneori ii place chiar prea tare. Si din chestia asta i se trag si bucuriile si necazurile. Caci omul, chiar daca e el miliardar, are si necazuri.

Saptamana trecuta, pe cand se bucura de razele soarelui de la Belek, pe coasta sudica a Turciei, s-a trezit bombardat de telefoane. „Cum ai putut sa faci una ca asta?” - i-au reprosat unii. „Te-ai demascat!”, i-au zis altii, bucurosi ca in sfarsit fusese dat in vileag: actele sale de caritate, daniile, alte gesturi de acest fel nu erau decat o masca. Miliardarul din Corbeanca este un om lacom de publicitate si zgarcit la bani! Cel putin asa scria, negru pe alb, si cu fotografie color (cu pusca la ochi) in populara publicatie „7 plus”. „Țantareanu cel mincinos” este dator 300 milioane lei” - se spune in articolul care, cu o duritate putin obisnuita pentru relatarile referitoare la lumea mondena, il pune la zid pe intemeietorul „Paradisului Verde”. Scurt - si fara adjectivele din articol - povestea sta cam asa: cu prilejul lansarii cartii despre viata si opera lui Irinel Columbeanu, intr-o emisiune televizata, „mincinosul” Țantareanu, aflat in asistenta, s-a bagat in seama anuntand ca el cumpara primul exemplar al cartii scrise de un jurnalist de la „7 plus” si editata de acelasi ziar cu 300 de milioane de lei. Aplauze, felicitari, fericire pe autor, multumire pentru erou. Numai ca, zice articolul cu pricina, „cartea a luat-o, ce-i drept, numai ca banii nu i-a dat nici pana in ziua de azi”. Si se mai face o precizare: „Țantareanu n-a platit nici macar cei 20 RON, cat costa cartea!”.

Stiti bancul de la Radio Erevan, cu Mercedesul primit ca premiu Sostakovici? E tot ca un zvon confirmat: e adevarat, dar cu cateva mici corecturi: Sostakovici n-a castigat un Mercedes, ci i-a fost furat. Si nu era Mercedes, ci o bicicleta! Asa si cu Țantareanu. Dupa ce si-a revenit putin din stupoare, eroul negativ a precizat: „La lansarea cartii, s-a spus ca din banii stransi se va face o donatie catre un adapost facut de Patriarhie. M-am oferit sa dau aceasta suma Patriarhiei, pentru acest adapost. I-am contactat de mai multe ori pe autor si redactia ziarului, intrebandu-i cand vor merge sa faca donatia, ca sa-i insotesc si sa dau si eu banii promisi. Au solicitat insa cu insistenta sa le dau lor banii, ca vor face ei ce trebuie. N-am fost de acord. Am luat legatura cu Patriarhia, ca sa aflu daca a primit vreun leu din vanzarea cartii. Nici pomeneala. Dupa alte cateva „somatii” din partea ziarului, m-am hotarat sa rezolv singur problema si am transferat prin banca 30.000 RON catre Asociatia DIACONIA, a Patriarhiei Romane, cea care administra asezamantul care acorda adapost femeilor si copiilor care se confrunta cu violenta in familie. Acest lucru s-a intamplat inca din Decembrie anul trecut si am ca dovada scrisoarea de multumire trmisa de consilierul patriarhal Cristian Popa”.

Si totusi, cam ca la radio Erevan, „7 plus” are dreptate: n-a primit nici un sfant de la Țantareanu! Mare nincinos, miliardarul asta! Nu vi se pare ca nu putine actiuni de acest fel - lansate cu mare galagie, au pana la urma la baza interese de alt fel decat caritatea?