Punctul pe Y / vineri 16 mai 2008 Nr: 2219

Dupa voi, potopul!

Un vechi principiu prinde radacini in politica romaneasca. El a fost aplicat de mai multe ori pana acum, atunci cand se prevedea o posibila schimbare de regim. Guvernele in functie isi concentrau eforturile si atentia spre reglarea „legala” a unor probleme sau situatii menite sa ii faca pe urmasii lor sa treaca linistiti printr-o tara parjolita de hotie si de abuzuri facute pe ultimii metri ai guvernarii.

Evident, guvernul Tariceanu nu putea face exceptie. Nici premierul si nici oamenii din echipa sa nu-si fac iluzia ca se vor mai putea afla la guvernare, in capul mesei cum s-a intamplat in ultimii aproape patru ani. Stiu bine ca electoratul nu va fi prea bland cu ei si ca lipsa de performanta, amatorismul si abuzurile vot fi sanctionate in cabina de vot. In consecinta, urgentele pe care le are in vedere Executivul vizeaza aproape exclusiv capatuirea prietenilor politici in functii si sinecuri care sa nu le poate fi luate de sub nas si in clocirea de ordonante de guvern care sa imparta ce-a mai ramas de impartit intre „noi si ai nostri”.

Doua lucruri sar in ochi in acest moment.

Primul este intentia - nici macar ferita, de ochii lumii - de a transfera Registrul Comertului spre Camera de Comert. Pana cand Nastase a luat Registrul de la gura Camerei, prin 2003, daca nu ma insel, aceasta era unica sursa de venit a unor camere teritoriale parazitare, care se multumeau sa toace banii, fara a produce nimic. Reglementarea le-a lipsit, practic, de obiectul muncii. In batalia lansata de actualul sef al Camerei, liberalul Mihail Vlasov, de smulgere a Camerei din mainile fostei conduceri, Registrul a fost prada fluturata pe la nasul Camerelor judetene, pentru a i se acorda voturile. Se miza - chestia e de notorietate - atat pe „obligatiile” lui Tariceanu fata de actiunea liberala de la Iasi, coordonata de Vlasov cat si pe legatura de rudenie a principalului sau colaborator, ministrul David, cu socrul Vlasov. Chiar daca ministrul Justitiei s-a opus acestui transfer, Tariceanu n-are de gand sa renunte si, ca urmare, va face cadou unui ONG o sursa de bani publici!

Al doilea: proiectul de reorganizare a Regiei Nationale a Padurilor. Dupa ce mai bine de trei ani toti incompetentii - intre care si cei doi directori liberali, unul om de casa al lui Flutur - Maftei, iar altul protejat al lui Rusanu - Aldea - au facut din Regie o structura falimentara care, in ciuda bogatiei pe care o administreaza, abia-si plateste leafa la angajati, acum s-a trezit si Guvernul ca trebuie sa faca ceva. O reorganizare. Una care sa desprina de Regie entitatile viabile pe care sa le plaseze clientilor politici. Sau pe care sa le poate scoate la vanzare cu dedicatie. Plan subtil foc, caruia nu-mi explic cum i-a cazut in plasa ministrul Ciolos, altminteri un om care parea preocupat de rezolvarea problemelor agriculturii si nu de cele ale clientelei de partid.

Aflata intr-un pronuntat declin, traiectul abrupt pe care a plasat-o fostul director pesedist, celebru pentru acele sale de cravata, Regia a fost imbrancita spre dezastru de cei care l-au urmat, oameni fara experienta de conducere la un astfel de nivel si cu interese vadit contrare celui public.

Sa nu va mirati, deci, daca si aceasta intentie, la fel ca in cazul Registrului Comertului, se va „materializa” pe agenda unei guvernari a carei deviza ramane: „Dupa noi, potopul!”