Punctul pe Y / Friday 09 May 2008 Nr: 2213

Agresiunea impotriva padurii - cu binecuvantare de la autoritati!

Un post de televiziune privat, face cu pricepere si convingator ceea ce ar trebui sa faca postul public: demasca in serial jaful sistematic, petrecut sub ochii si cu complicitatea auroritatilor, din acest bun national, practic nerecuperabil, care este padurea.

In numai un secol, suprafetele acoperite de padure au scazut de la 70 la suta, la doar vreo 25 la suta. Ceea ce s-a petrecut in ultimii 18 ani este, practic, imposibil de masurat, pentru ca padurea scade dramatic aproape in fiecare minut. Simfonia drujbelor rasuna peste Carpati cu o frenezie pe care nimic nu pare sa o poata domoli. Si primul lucru care i se opune este politica.

Dupa defrisarile buimace din primii ani de dupa Revolutie, cand „poporul” s-a considerat, brusc, stapan pe bogatiile tarii, si cand au disparut de pe harta suprafete intinse cu rol de protectie - cum s-a intamplat in sudul Olteniei, unde se naste si creste desertul romanesc - a intervenit cea mai criminala - as spune - initiativa politica: niste tembeli sau niste ticalosi (altfel nu pot sa numesc gasca de taranisti ai lui Vasile Lupu) s-au lansat intr-o lupta fara scrupule pentru retrocedarea padurilor. In numele sfintei proprietati, acesti tembeli au scos la mezat sanatatea ecologica a tarii, sacrificand-o pe altarul intereselor proprii si de grup. Nu principiul a fost motorul demersului, ci interesul: acela de a face cat mai multi bani de pe urma punerii la pamant a padurii! N-am sa inteleg de ce nici o minte luminata din aceasta tara cufundata in bezna ignorantei si a incompetentei, nu a fost capabila sa impuna padurii un regim asemanator rezervelor subsolului. Sa o puna la adapost de bunul plac al unor proprietari inventati sau dubiosi. Pentru ca marele atac, dupa retrocedari s-a dat asupra padurilor private, care practic au disparut sub topoarele harnice ale stapanilor sau ale infractorilor de tot felul.

Pai n-avem legislatie? - se poate intreba cineva mai naiv. Dar cine se oboseste sa o mai bage in seama sau sa o mai respecte. In serialul TV amintit s-au expus, limpede, toate metodele si toate complicitatile care fac ca padurea sa se imputineze in ritm alarmant. Daca nu e vorba de indiferenta, e vorba de interese. Practic, furtul de lemne din padure e un sport national printre locuitorii din zonele respective, iar principalii beneficiari sunt proprietarii de gatere care obtin marfa fara taxe. „Paznicii” padurii dau din umeri: nu stiu ce sa mai faca. Atunci cand ei controleaza intr-o parte, hotii fura din alta. Este, insa, limpede ca nu exista nici cea mai mica intentie de a-i prinde. Nici macar de a-i impiedica. Hotia asta la codrul mare va continua nestingherita atata timp cat autoritatile nu decid sa ia masuri drastice: sa inchida sau sa confiste gaterele care prelucreaza lemn furat! Sa confiste mijloacele de transport care servesc furturilor. Sa-i verifice la sange pe afaceristii cherestelei si sa-i arda acolo unde-i doare mai tare: la evaziunea fiscala. Dar cum nimic din toate astea nu se intampla, hotia merge mai departe. Iar padurea dispare, facand loc desertului imobiliar. Ca asta se planteaza in loc...