Punctul pe Y / marşi 29 aprilie 2008 Nr: 2208

Avantaj Oprescu?

Prima reactie la anuntul admiterii recursului lui Sorin Oprescu de catre Curte de Apel si revenirea sa in cursa electorala mi s-a parut cat se poate de sugestiva: Cristian Diaconescu a declarat ca forul de conducere al partidului sau ar trebui sa reanalizeze de urgenta situatia si sa decida retragerea sa din competitie.

Asta ar insemna ca ideea dominanta fusese ca Oprescu era principalul sau adversar, iar scoaterea sa din cursa pentru Primarie il avantaja mai mult pe Diaconescu decat pe Blaga.

Nu stiu si nici nu ma intereseaza care au fost dedesupturile acestei afaceri suficient de dubioase. Cert este ca ea produce doua concluzii. Prima tine de starea de-a dreptul imponderabila a Justitiei romane si nu degeaba ne repropseaza Comisia Europeana ceea ce ne reproseaza: nu deciziile in sine ale instantelor, ci faptul ca intr-o proportie inadmisibila ele se bat cap in cap. Judecatoria spune ca e neagra - Curtea de Apel ca e alba. Pe aceleasi probe.

Ori asta nu este admisibil. Cum-necum, Sorin Oprescu a fost mai intai scos din carti, iar acum este reintrodus. Pentru el, acest incident se dovedeste mana cereasca si nu stiu cine ar fi putut sa aranjeze lucrurile ca sa iasa mai bine pentru el. Daca inainte de a fi eliminat sansele sale erau de 25 - 30%, acum ele pur si simplu s-au dublat. Incidentul a atras atentia publicului ca undeva, acolo sus, se incearca manipularea lucrurilor pentr a-l elimina din joc pe cel care s-a plasat imopotriva sistemului. O astfel de atitudine nu poate decat sa atraga simpatia, mai ales cea a neutrilor si nehotaratilor. Asa incat, iata-l pe doctorul Oprescu favorit intr-o intrecere din care s-ar putea sa lipseasca tocmai candidatul partidului care-si pusese cea mai mare speranta in aceasta carte. Si iata cum PSD-ul lui Geoana, impartit intre trei candidatutri, e pe cale sa ramana fara nicuna!

Mai sunt doua - trei zile pana la demararea campaniei oficiale si parca in nicio runda locala, dintre cele de pana acum, lucrurile n-au fost asa de complicate si de imprevizibile pana in ultimul moment. Dovada aceasta ultima contestatie a unei doamne pensionare care incearca si ea sa-l opreasca pe Oprescu. Daca lucrurile nu se vor poticni aici revenirea lui Oprescu da o lovitura dura si candidatilor din linia a doua si a treia care se vad lipsiti de orice sansa de as mai negocia bruma de zestre pentru turul doi. Pentru ca nu vor avea, practic, ce nogocia.

Avataj Oprescu? Cine sa mai stie...