Punctul pe Y / joi 17 aprilie 2008 Nr: 2199

Daca Oprescu n-ar trebui sa se opreasca?

A facut nitica senzatie faptul ca Sorin Oprescu, satul sa mai stea cu mana intinsa la partid, si-a luat soarta in maini si a decis sa candideze ca independent pentru Primaria Capitalei.
Gestul se potriveste cu omul. Oprescu n-a fost niciodata un soldat disciplinat in partid. Ba din contra: insubordonarile sale i-au provocat mai mereu pe sefii social - democrati. Din acest punct de vedere gestul sau nu constituie o surpriza. Era de asteptat, mai ales dupa aparent surprinzatoarea decizie de a-l trimite in ring pe Cristian Diaconescu, ca solutie a disputei bilaterale de la nivelul organizatiei.
Nici macar nu este o noutate: aproape la fel s-a intamplat in urma cu patru ani. La sectorul 5, Vanghelie era luat in focuri de presa pentru niste presupuse nereguli si sefii de Centru au considerat ca le-ar strica imaginea o noua candidatura a acestuia. Au propus un „no name”. Suparat (sau nu?) Vanghelie si-a dat dat demisia din partid si s-a inscris pe cont propriu. A castigat un nou mandat, din primul tur daca-mi aduc bine aminte. Ca si Basescu. Candidatul oficial al PSD-ului n-a luat prea multe voturi. Dar nici n-a contat, pentru ca dupa cateva luni, cand lucrurile s-au linistit, Vanghelie a revenit in partid, precum fiul ratacitor, fara ca insa in Kiseleff sa se mai obosesca cineva sa taie vitelul cel gras. Viteii erau deja pusi la ingrasat si programati sa devina mijloace de tractiune, pentru oportunitatile sezonului.
Deja, unii dintre reprezentantii social - democratilor au intrat in panica si au inceput sa strige: Canibalizare! Ne autodistrugem! Ne divizam electoratul si lasam cale libera democrat - libelarilor!
Exista o doza de adevar in aceasta temere. Daca in 2004, la sectorul 5 nu s-a intamplat asa ceva, a fost pentru ca „oficialul” a avut de la bun inceput rol de figurant.
De data aceasta, insa, nici Cristian Diaconescu si nici Sorin Oprescu nu par dispusi sa faca figuratie. Pentru fiecare dintre ei candidatura inseamna un examen important si un punct de cotitura in cariera lor politica.
Dar daca? Daca intamplarea aceasta a fost bine ticluita in laboratorul electoral al PSD-ului? Daca socoteala este urmatoarea: si Oprescu, si Diaconescu, ar putea sa obtina, pe langa voturile electoratului de stanga, si cate ceva de la ceilalti? Diaconescu - de la electoratul tanar, iar Oprescu - de la electoratul conservator? Iar in turul 2 va merge cel mai bine plasat, care va beneficia ca bonus, de voturile celui care ramane? Un calcul aproximativ arata ca, dupa primul tur, Blaga ar putea sa obtina cam 30% din voturi. Oprescu si Diaconescu ar putea aduna, fiecare, in jur de 25 - 30 procente. Cel mai bine plasat, plecand de pe pozitia a doua , poate obtine nu doar voturile celuilalt, dar, foarte probabil, si pe cele ale liberalilor. Si atunci…
Un singur candidat al PSD-ului s-ar putea sa nu mobilizeze suficiente voturi pentru a castiga cel de-al doilea tur. La asta se vor fi gandit cei care l-au impins in ring pe Oprescu, in loc sa-l opreasca!