Punctul pe Y / luni 14 aprilie 2008 Nr: 2196

Istoria se repeta

Straniu, cum se repeta istoria: Emil Boc, in vigurosul sau discurs de la lansarea candidatilor peledisti la alegerile locale, a dezvoltat un discurs vitriolant la adresa „pradatorului” si „tradatorului” Tariceanu. Mai mult, Boc da in vileag si „trocul ordinar” dintre liberali si social-democrati pentru scoaterea de la guvernare a imaculatilor democrati.
In felul acesta, inlocuitorul de Basescu traseaza linia directoare a campaniei electorale: o campanie anti-liberala, anti -Tariceanu, anti-guvernare! Emil Boc si partidul sau au exersat sarguincios in ultimul an si aproape jumatate rolul de victime, de forta politica aflata in opozitie, unde a aruncat-o nu electoratul, ci partenerii nerecunoscatori de Alianta. Ideea este de a se induce cetateanului - alegator ideea ca, chiar daca a fost doi ani la guvernare, atunci a constituit „partea buna” a guvernarii, pentru ca ulterior sa reprezinte unica speranta pentru un electorat dezamagit de prestatia liberalilor.
Realitatea este, insa, ca PD, ca si urmasul sau PDL, nu este in Opozitie: a fost partas la toate esecurile guvernarii, neputandu-si asuma, pe cont propriu, eventualele succese. Este inca la putere in structurile locale unde are instrumentele necesare pentru a-si servi clientela politica.
Democrat-liberalii nu fac altceva decat sa repete scenariul alegerilor locale din 1996. Atunci, dupa o administrare dezastruoasa de patru ani, reprezentantul - initial al Conventiei Democrate, iar apoi al Partidului National Liberal - „puterii” de atunci, Victor Ciorbea, si-a orchestrat campania pe demascare a primarului in exercitiu, Halaicu. Ciorbea aparea atunci ca un fel de reprezentant al opozitiei el fiind exponentul aceleiasi puteri, fie ea si locala.

Atunci reteta a tinut. Profitand si de modul dezastruos in care PDSR-ul si-a promovat propiul candidat, pe Ilie Nastase, Conventia Democrata a obtinut o noua victorie, impotriva propriei sale prestatii.

Se va repeta scenariul in 2008? Raspunsul nu poate sa vina de altundeva decat de la dificila decizie a social-democratilor.