Punctul pe Y / Monday 24 March 2008 Nr: 2177

Cateva propuneri de masuri pentru cresterea sigurantei Summit-ului

Summit-ul NATO etse, de departe, cel mai important eveniment din istoria Bucurestiului. Nici n-as sti cu ce sa-l compar: prezenta simultana pe malurile Dambovitei a celor mai puternici oameni din lume este o sansa careia va trebui sa-i facem fata, pe care nu avem voie sa o ratam.

Pornind de la aceasta premisa - risc zero - propun autoritatilor, care deja au anuntat o serie de restrictii severe, sa completeze inventarul masurilor de siguranta cu cateva idei.

Pentru ca nimeni si nimic sa nu deranjeze tihna lui Bush si a lui Putin ar trebui procedat si la:

1. Interzicerea totala a circulatiei rutiere in Bucuresti in cele trei zile de Summit. Nu cred ca ar fi o problema: Ceausescu, la primii fulgi de zapada, intrerupea circulatia pentru cate trei lui si n-a murit nimeni din asta.

2. Trimiterea la munte sau la mare - dupa dorinta - a tuturor locatarilor din blocurile din preajma Palatului Parlamentului si instalarea in apartamentele cu vedere la Palat a unor lunetisti care ar putea fie insotiti de membrii de familie.

3. Eliberarea de 'permise de pietoni' celor care vor dori sa se deplaseze prin preajma diferitelor obiective unde se vor desfasura actiunile Summit-ului. Aceste permise vor fi eliberate in urma unui test de cultura generala referitor la ALIANȚA NORD-ATLANTICĂ si la politica acesteia.

4. Inchiderea tuturor restaurantelor, barurilor si cafenelelor aflate pe o raza de un kilometru in jurul locurilor de desfasurare a Summit-ului, pentru a nu se produce tulburari ale ordinii publice.

5. Detonarea, de catre pirotehnistii SRI, a oricarui autoturism aflat parcat fara sofer pe o raza de doi kilometri in jurul obiectivelor.

6. Instituirea de patrule cetatenesti care sa-i controleze la intrarea in magazine pe clientii suspecti de a produce dezordine sau actiuni diversioniste.

7. Controlarea, de catre CNA, a posturilor de radio si televiziune, carora sa le fie interzisa, pe durata Summit-ului, difuzarea de stiri denigratoare la adresa organizatorilor si a participantilor si suspendarea imediata a licentelor in caz de nerespectare a acestor prevederi.

8. Interzicerea vanzarii si consumului de bauturi acoolice pe teritoriul Capitalei in perioada 2 - 4 Aprilie.

9. Interzicerea folosirii de telefoane mobile, computere si alte aparate electronice, pe o raza de cinci kilometri in jurul Palatului Parlamentului.

10. Suspendarea talk-show-urilor politice din programele de televiziune din aceeasi perioada, pentru a nu se da curs unor interpretari negative sau provenind de la anumite grupuri de interese si inlocuirea lor cu emisiuni cu tematica mondena...

Lista ramane deschisa...