Punctul pe Y / Friday 21 March 2008 Nr: 2175

Un candidat autoimpus: Vanghelie

PSD-ul n-a avut încotro Âsi, deÂsi nu Âsi-a dorit-o, a fost nevoit sa-l desemneze pe Marian Vanghelie drept candidat oficial pentru fotoliul de primar general al Capitalei. Liderii formaþiunii înclinau serios spre Sorin Oprescu, a cãrui popularitate o depãÂseÂste pe cea a primarului Sectorului 5, dar decizia finalã a fost în favoarea acestuia.
Hotãrâtoare, cred, a fost demonstraþia fãcutã de Vanghelie cu sãrbãtorirea MãrþiÂsorului pentru 5000 de profesori din Capitalã, la Romexpo, unde a arãtat cã are prizã la public Âsi cã Âstie cum sã-l manevreze.
Culmea este cã acestã confirmare i-a venit de la o categorie socialã cu care actualul primar de sector nu pare sã aibe prea multe contingenþe. Dar care face parte - ca nivel de trai - din eÂsalonul care se simte mai puþin solidar cu reprezentanþii clasei medii care dirijeazã, de aproape 16 ani, Capitala.
În ce mãsurã corespunde Marian Vanghelie portretului - robot de primar al Capitalei ? Existã un astfel de prototip, l-au fixat opþiunile din cele 6 runde succesive care s-au scurs din 1992 pânã astãzi?
Un lucru este cert: în ciuda repartiþiei demografice, BucureÂstiul a ales pânã acum, sistematic, reprezentanþi ai dreptei. ÃŽncepând cu Crin Halaicu Âsi continuând cu Victor Ciorbea, Viorel Lis, Traian Bãsescu Âsi Adriean Videanu, în fotoliul de la Primãria Capitalei s-au instalat persoane care nu Âsi-au demonstrat solidaritatea cu categoriile defavorizate care constituie ponderea electoratului. ÂSi, cu toate acestea, le-au obþinut voturile. Cum se explicã acest fenomen? Poate, mai întâi, ca o reacþie adversã la guvernãrile arogante Âsi îmbuibate ale Stângii. Apoi, ca investiri cu speranþã a altor persoane din aceleaÂsi categorii, dar care au pozat sistematic în opoziþioniÂsti. Vã amintiþi campania lui Ciorbea anti Halaicu ? Sau a lui Bãsescu anti-Lis? Cert este cã nici unul dintre aceÂstia nu a reuÂsit sã facã ceva palpabil pentru oraÂs Âsi pentru populaþia sa. Acest sentiment a fost întãrit Âsi de lipsa de performanþã a ultimei guvernãri care a sfârÂsit printr-o nouã opoziþie internã, între un executiv liberal Âsi o primãrie democratã.
Pe acest fond, Vanghelie poate deveni un candidat valabil. Mai viabil decât mereu perdantul Oprescu. Un candidat care poate fi recunoscut Âsi adoptat de o majoritate care-l considerã ca fiind de partea sa. Cu toate defectele lui culturale Âsi de comportament.