Punctul pe Y / miercuri 12 martie 2008 Nr: 2167

Alianta BA!

Ca orice relatie care tinde sa se consolideze, intalnirile pe furis ale liderilor liberali cu cei social-democrati au trecut la o faza semioficiala, care precede, de regula, anuntul matrimonial. Saptamana trecuta ei s-au asezat la o masa si au discutat pe indelete ce ar avea de facut pentru a-si oficializa legatura, in vederea menajului postelectoral. Desi cei prezenti au convenit sa nu faca declaratii decat impreuna, in cadru festiv, cate ceva tot a mai transpirat. Si anume ca in perspectiva celor doua campanii electorale, formatiunile lor nu numai ca se vor abtine sa se atace direct, dar se si vor sprijini tacit prin oferirea votului catre candidatii cei mai bine plasati.
Privind lucrurile cu ceva mai multa atentie observam ca, intr-un fel, se repeta scenariul din 2000. Si atunci, PNL si PD se aflau pe pozitii antagoniste desi guvernasera - catastrofal - impreuna, cu afilieri ideologice diametral opuse, dar cu un interes comun: plasarea cat mai onorabila in clasamentul electoral. Cine spune ca inaintea semnarii acordului pentru formarea Aliantei, liberalii si democratii se gandeau la castigarea alegerilor, inseamna ca nu prea mai are tinere de minte.Insumate procentele din sondaje ale celor doua partide abia treceau de 20, in timp ce buldozerul social-democrat era creditat cu peste 50 la suta din optiuni. Aritmetica electorala functioneaza insa dupa criterii aproape alchimice. Ce s-a intamplat atunci s-a datorat mai putin vigorii aliantei nou formate si mai mult eroziunii interioare a partidului lui Nastase. S-a legitimat insa formula unui „front” al Opozitiei care poate sa doboare Puterea.
Acum lucrurile sunt nitel diferite: desi se afla la guvernare de peste 3 ani, PNL nu este perceput ca Putere. Adevarata Putere este la Cotroceni si in apendicele sau, Partidul Democratsi Liberal. Procentajele cu care este creditat acesta fac din el o tinta pentru cei care nu doresc o noua etapa de guvernare printr-un partid unic. De aceea, pentru PSD nu liberalii vor fi tinta atacurilor din campanie, ci democratii si urmele lasate de acestia in cei doi ani de co-guvernare. Cu liberalii se va instala un armistitiu pentru a le permite acestora sa supravietuiasca alegerilor si sa poata oferi zestrea necesara formarii unei majoritati. Tentativa de coagulare de dreapta a lui Tariceanu, prin asimilarea PNȚCD-ului si a Actiunii Populare e una cosmetica. Cele doua formatiuni - fantoma nu-i vor duce decat iluzia unei consolidari, nu si voturilor necesare.Alianta proiectata dintre social - democrati si liberali nu este una PENTRU ci una CONTRA: contra adversarului comun - Traian Basescu. Un PDL ajuns la guvernare ameninta nu doar stabilitatea celor doua partide, ci si supravietuirea lor. In cazul in care vor reusi sa obtina castig de cauza, vor putea sa guverneze cel putin prin prisma faptului ca atunci cand s-a aflat in exercitiul functiunii, fiecare a folosit cate ceva din recuzita ideologica si de actiune a celuilalt.