Punctul pe Y / miercuri 28 decembrie 2005 Nr: 1764

Sampania sistemului si etichetele ei

Daca pentru echipa Conventiei Democrate, venita la putere in 1997, a fost ceva mai simplu sa se delimiteze, cel putin formal, de sistemul ce a generat guvernarea postrevolutionara, datorita unei pretentii de ereditate istorica, afirmata de 'aripa venerabila' a celor trei formatiuni care se reclamau de la 'accidentul' din 1944, nu acelasi lucru se poate spune despre Alianta.
'Sistemul ticalosit' a fost o formula de succes, dar ca oricarei formule de acest fel, i-a lipsit continutul. Pentru simplul motiv ca, aproape in majoritate, Alianta isi avea, prin liderii sai, originea in acelasi sistem care a generat clasa politica postrevolutionara. Pe masura ce 'istoricii' s-au retras din scena, ei au facut loc unor generatii scolite si educate la vatra sistemului comunist. Nici Basescu, nici Stolojan, nici Tariceanu sau Boc n-au stat vreme de aproape cinci decenii intr-un clopot de sticla, feriti de influentele nocive ale unei noi filosofii de viata si politica care a 'rodit' doar in ograda lui Iliescu-Nastase-Mitrea si Geoana. Ba, dimpotriva. La putere sau in opozitie, dupa cum au ales sa joace, toti acestia si-au facut, unii altora, servicii, s-au ajutat discret sa treaca peste perioadele dificile si au alcatuit aliante secrete. Cel mai interesant lucru mi se pare faptul ca echipa invingatoare la finele lui 2004 asupra 'sistemului ticalosit' din 2001-2004 este compusa in majoritatea ei, din oameni bine realizati material, cu averi considerabile facute, in special, pe cand se aflau in opozitie, sub obladuirea discreta a celor de la putere care, la randul lor, beneficiasera de un tratament asemanator in perioada 1997-2000! Sistemul, daca a fost ticalos (nu ticalosit, cum spunea dl Basescu, pentru ca asta presupune ca la origine sa fi fost bun si sa-l fi stricat eventual cei care au urmat) a fost datorita celor care l-au compus si l-au perfectionat. El a nascut majoritatea politicienilor de astazi care nu se deosebesc decat prin culoarea hanoracelor pe care le abordeaza la ocazii festive. Pe dedesubt ei poarta, cu totii, aceeasi haina a lacomiei, interesului personal si a indiferentei fata de soarta celor pe a caror spinare s-au propulsat spre varfurile puterii si ale averii.
Poate sa bea zece ani de-acum incolo sampanie, in noaptea de Anul Nou, in piata Universitatii, presedintele Basescu. Gustul acesteia va fi acelasi: al demagogiei ieftine si al sfidarii bunului simt prin arogarea de merite si calitati inexistente. Pentru ca sampania din beciul casei din Mihaileanu nu difera decat prin culoarea portocalie a etichetei fata de sampania din subsolul casei din Zambaccian - 'licoarea' e aceeasi.