Punctul pe Y / joi 08 decembrie 2005 Nr: 1748

Trei ore pentru cinci decenii

Dincolo de uzura sintagmelor, ar trebui sa cautam cu atentie de ce vizita secretarului de stat Condoleezza Rice si semnarea acordului de instalare a unor baze militare americane pe teritoriul Romaniei constitue un moment istoric.
In cele trei ore ale vizitei a fost rezolvat un deziderat de o jumatate de secol: venirea americanilor si, odata cu ei, a umbrelei de protectie si siguranta de care o Romanie, asezata de istorie la intersectia marsurilor militare ale marilor puteri din jur, tanjea in mod pragmatic. Desigur ca in actualul context geopolitic, cele patru baze americane - oricum, de dimensiuni incomparabil mai mici fata de ceea ce in mod traditional era cunoscut sub acest nume, in Turcia sau in Germania - nu mai au semnificatia pe care ar fi avut-o in contextul razboiului rece. In bine sau in mai putin bine. In bine, pentru ca Romania devine o tinta mai putin expusa in cazul unor incidente armate - cum a fost, de pilda, situatia Varsoviei. In mai putin bine pentru ca aceste baze nu mai implica volumul de lucrari si de cheltuieli care ar fi contribuit la bunastarea implicita a locuitorilor din zonele respective. Probabil ca noile baze nu vor ofiteri prea mult fata de ceea ce au folosit deja americanii in Romania in timpul conflictului din Afganistan si din Golf. Problema de fond care da greutate si valoare acestui acord ramane, insa, gradul de incredere pe care-l confera aceasta pozitionare capitalului si inventatorilor americani, care se vor simti mult mai bine protejati in aceste conditii. Desi semnalele cuvenite au fost date mai demult la nivelul liderilor, abia acum ne putem astepta la un influx semnificativ de capital si de circulatie a capitalurilor, cu toate influentelor benefice pentru o economie care are nevoie ca de aer de asa ceva.
Ramane, din punctul de vedere al scepticilor, o problema: cat de afectata va fi libertatea de decizie a tarii in aceste conditii? Cu singuranta ca nu mai putin decat au fost deja afectata de angajamentele internationale si de optiunea pragmatica pentru Alianta NATO. America este, de fapt, NATO. Iar Romania este partenerul strategic al Americii. La bine si la rau...