Punctul pe Y / luni 05 decembrie 2005 Nr: 1745

Un campion al democratiei: Emil Boc!

Se spune ca oamenii compenseaza anumite deficiente fizice, prin componente caracteriale. Cativa dintre marii tirani ai lumii, remarcabili prin vointa cu care si-au atins scopurile, au fost ''oameni mici de stat''. E suficient sa-i amintim pe Stefan cel Mare, pe Napoleon sau chiar pe Nicolae Ceausescu. Nu este nici vina si nici meritul dlui Emil Boc ca nu priveste, la propriu, lumea de sus. E meritul naturii umane care ne-a lipsit de socul monotoniei. Dar ii apartine in totalitate calitatea si capacitatea de a razbate dincolo de prejudecati si de a-si face auzita vocea si cunoscut ritmul gandirii si al vorbirii.
Dl Boc a ajuns pe cea mai inalta treapta a organizatiei politice din care face parte nu datorita inaltimii, ci datorita calitatilor sale de luptator pe redutele ideologiei. S-a inaltat vazand cu ochii, dar mai ales de cand conducerea partidului a fost preluata de Traian Basescu care i-a evaluat cu precizie calitatile: bun de gura, rabdator, razbatator, ascultator. Acestea au facut din el candidatul ideal la o succesiune prin care actualul sef al statului dorea sa-si mentina nestirbite influenta si autoritatea asupra partidului pe perioada mandatului. In aceasta calitate dl Boc a dovedit ca este o excelenta cutie de rezonanta a ideilor prezidentiale promovandu-le cu zel, ca si cum ar fi fost ale sale proprii. Dl Boc are, insa, din cand in cand, pusee de autoritate. Nu mai departe decat inaintea discutarii bugetului, dansul lansa, raspicat, o chemare la lupta: Sa le dam peste bot pesedistilor! Sa nu acceptam nici unul dintre amendamentele lor! Sa le aratam cine este stapanul! Intamplarea a facut ca aceasta demonstratie de forta sa nu mai fie necesara, Opozitia parasind sala in momentul votarii, acesta ramanand o simpla formalitate pentru majoritate.
Dl Boc, campion al democratiei, care a vestejit in repetate randuri, pe cand era in Opozitie, maniera obtuza in care fosta Putere transa dispute in care detinea majoritatea, ar putea sa fie multumit. Nimic din ceea ce va insemna exercitiul bugetar al anului viitor, an decisiv pentru intrarea in UE, nu va purta amprenta Opozitiei. Este un buget suta-la-suta al Aliantei. Si asa va fi, chiar si in cazul in care deciziile care au condus la structurarea sa se vor dovedi mai putin realiste. Asumandu-si succesul impunerii punctelor de vedere, Alianta si dl Boc isi asuma si esecurile. Ceea ce numai democratic nu este, intr-o tara in care pluralismul are tocmai meritul de a lasa sa se faca auzite toate opiniile. Si in care fortele politice, indiferent de ce parte a exercitiului puterii se afla, au ca principal obiectiv mai binele natiunii. Nu al unora sau altora.