Punctul pe Y / luni 07 noiembrie 2005 Nr: 1721

Promovarea femeii in politica

Dupa ce s-a facut de bafta in direct si la o ora de varf, crezand ca Norvegia e republica si e membra a UE, doamna Elena Udrea a intrat intr-un con de umbra din care n-a iesit decat atunci cand s-a deplasat cu seful sau peste hotare. Incoltita de presa pe tema conexiunilor de afaceri ale sotului sau cu persoane din anturajul fostului premier, si-a dat demisia pentru a nu arunca o pata asupra Cotrocenilor unde, conform regulamentului de ordine interioara, nu au acces grupurile de interese. O demisie acceptata cu un soi de usurare de seful sau, satul si el de darabana presei pe tema ‚Cocos et Comp.’ Si cand lucrurile pareau transate definitiv, a venit surpriza: o alta Elena Udrea, nedecoltata si imbracata sobru, cu un discurs cumpanit, da in vileag la o alta ora de varf si concomitent pe doua canale de televiziune, camarila de la Victoria si implicarea premierului in afacerea Patriciu. Actiunea sa are ca temei demascarea unei grupari care se opune cu inversunare politicii anticoruptie a presedintelui. Daca n-ar fi fost semnalele anterioare date chiar de dl Basescu, gestul doamnei Udrea ar fi putut sa apara ca o supralicitare.
Evenimentele ulterioare au aratat insa ca facea parte dintr-un program, in care a intervenit si dl Basescu cu de-acum celebra sa marturisire: ‚Am mintit!’
O minciuna care ar fi trebuit sa-l acopere pe premier, dar care il infunda si mai tare. Dincolo de evolutiile pe acest palier, ramane interesanta soarta dnei Udrea. Departe de a fi incheiata, cariera sa administrativa se relanseaza politic. Demisia sa din PNL va fi urmata, probabil, de o inscriere discreta in PD, partid in care sansele sale de afirmare sunt substantial mai mari. Si o sa asistam la schimbul avantajos al unui rol de contopist in cancelaria de la Cotroceni, pe unul de politicianism cu aplombul pe care i-l confera acumularea de noi cunostinte.
Despre Elena Udrea se va mai vorbi, cu siguranta. Depinde doar in ce termeni. Oricum, ea ramane un model reprezentativ pentru noul stil de promovare a femeii in politica, initiat cu consecventa demna de cauze mai bune de presedintele Basescu.