Punctul pe Y / sâmbătă 29 octombrie 2005 Nr: 1716

Imparatul Traian da sfaturi kaizerilor europeni

Presedintele Basescu n-a mai asteptat ca indemnul adresat supusilor sai, de a-si face loc cu cotele in Europa penetrand-o cu aroganta, sa-si faca efectul, dand chiar domnia sa un exemplu la recentul summit de la Londra.
Desi plasat pe strapontina candidatilor, n-a avut nici o ezitare - de natura comportamentala sau lingvistica - de a da sfaturi viitorilor colegi. Simtindu-le nelinistea provocata de terorism si de cresterea galopanta a pretului petrolului, a venit cu solutiile. Prima: procedati ca mine, si constituiti o comunitate a serviciilor secrete. Nu va mai lasati manipulati, ci adunati-i la un loc si puneti saua pe ei - a explicat in engleza sa de navigator presedintele. Pe langa aroganta, presedintele nostru are si tupeu, pentru ca recomandarea sa n-a fost inca pusa in practica la Bucuresti din cauza opozitiei manifestate chiar de catre unii membri ai Coalitiei. In plus, presedintele nostru confunda serviciile noastre, nou-nascute, fara traditii, cu cele engleze, franceze sau germane, care au un tip de activitate bine specificat in Constitutie si care nu prea pot fi manipulate dupa cum ii vine pe chelie unui presedinte sau premier.
A doua pretioasa recomandare, cu care aproape ca i-a dat gata pe europeni a fost aceea de a contracara cresterea necontrolata a pretului petrolului prin construirea sau repunerea in functiune a centralelor atomoelectrice. Cum facem noi - a zis presedintele. Lucram la Grupul 2 de la Cernavoda si il avem in proiect si pe al treilea.
Si aici, insa, arogantul nostru presedinte se dovedeste nitel rupt de realitatile europene. Centralele atomice au fost inchise sau au fost sistate la constructie din cauza protestelor intense ale ecologistilor - o specie care in Romania se regaseste doar in titulatura unor partide dar care pe aiurea se afla chiar la guvernare. A veni cu o asemenea idee e ca si cum ai fluiera in biserica si daca vreunul dintre colegii sai viitori doreste sincer sa nu mai fie ales, n-are decat sa lanseze ideea dlui Basescu.
In rest, toate bune: ne-am facut intrarea, inainte de 1 ianuarie 2007, cu aroganta de rigoare.