Punctul pe Y / vineri 28 octombrie 2005 Nr: 1715

Liber la 'vanatul mare'?

Raportul de tara a adus cu el si un semnal implicit. Mentionand capitolele restantiere, Comisia Europeana sugereaza Romaniei sa dea un semnal in sensul deciziei de a lua in serios combaterea coruptiei, indreptandu-si atentia asupra 'pestilor mari' care zburda prin apele tulburi ale tranzitiei.
Unii dintre cei ce se simt cu musca pe caciula vor denunta faptul ca acest semnal reprezinta o incitare si ca va declansa o vanatoare de vrajitoare, indreptata impotriva reprezentantilor fostului guvern. Pentru ca 'marea coruptie' nu va inceta sa fie legata, in ochii unui public bombardat sistematic, pe toate caile media, de nume ca Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, Serban Mihailescu, la care se lipeste, de rigoare, si eticheta unui exponent al noii puteri, tras la sorti pentru reprezentare: Dinu Patriciu.
Marea problema este ca in majoritatea cazurilor presa a vorbit in termeni foarte generali, coruptia celor in cauza fiind mai degraba o supozitie decat o certitudine. Certitudinile se sprijina pe fapte, pe documente, pe marturii. Or, acestea cam lipsesc. Ori pentru ca nu exista (varianta ideala), ori pentru ca cei in cauza sunt experti in a-si acoperi urmele, ori...
Ori pentru ca justitia romaneasca nu a atins gradul de profesionalism si de independenta care sa-i permita sa atace frontal cazurile, sa le prelucreze si sa le puna pe masa judecatorilor pentru ca acestia sa poata pronunta sentintele prevazute de codul penal.
Semnalul dat de Bruxelles pune justitia reformata in fata unui examen care poate avea consecinte dramatice. Daca procurorii se vor napusti, in maniera campaniilor de altadata, animati doar de dorinta de a gasi probele incriminatoare, cu orice pret, ei vor pune in pericol insasi notiunea de justitie, pentru ca democratia inseamna drepturi egale si pentru oamenii cinstiti si pentru infractori, pana la momentul stabilirii vinovatiei. Efectul va fi acelasi daca judecatori recunoscatori pentru unele favoruri sau dornici de protectie, vor nesocoti taria si seriozitatea probelor din dosare, vor da sentinte contestabile.
'Vanatul mare' e o categorie delicata. Uneori are pielea prea groasa pentru a fi patrunsa de munitia din dotare. Si, scapat din bataia pustii, poate face ravagii...