Punctul pe Y / joi 06 octombrie 2005 Nr: 1696

Lista lui Basescu

Hotarat lucru: presedintele nu vrea sa ne lase nici macar o zi linistiti, cu problemele noastre, fara sa ne tranteasca in fata cate o noua provocare.
Daca nu cea mai recenta, in orice caz cea mai tare, este vorba aruncata la Constanta cum ca fostul premier Adrian Nastase ar figura pe o ''lista a coruptilor''. Iata, deci, dupa celebra de acum ''lista a lui Severin'', cu cei cinci agenti ai puterilor straine din politica si din presa, niciodata deconspirata si aflata la loc sigur, in fisetul dlui Constantinescu, una noua. ''Lista lui Basescu'' mi se pare un lucru extrem de serios. Afirmatia presedintelui confirma faptul ca o astfel de lista exista si ca ea i-a fost adusa la cunostinta. Cine a elaborat-o, insa, si ce criterii au stat la baza ei, ramane un mister. Daca pana acum s-a mai susotit pe la colturi cum ca dl Nastase, alaturi de domnii DIP si Mitrea - in cea mai frecventa dintre formulari - ar detine o avere considerabila, rol al interferentelor dintre politica si afaceri, nimeni nu a cutezat, totusi, sa o rosteasca raspicat asa cum a facut-o presedintele. Si cum gravitatea afirmatiei nu mai necesita comentarii, nu ne ramane decat sa fim convinsi ca in spatele acestei liste se afla persoane sau institutii care au strans dovezi incontestabile. Cine ar putea sa faca, legal, acest lucru? Aici sunt doua ipoteze: ori serviciile secrete, dar stim de-acum cat de ''sigure'' pot fi dovezile cu care lucreaza ele (au fost, dealtfel, ridiculizate de noul sef al PNA), sau PNA-ul, cel fara mama si fara tata, de cand l-a echidistantat doamna Macovei. In acest ultim caz inseamna ca s-a derulat o ancheta, ale carei concluzii au fost aduse, mai inainte de toate, la cunostinta presedintelui. Este legal? Este constitutional? Era indreptatit dl Basescu sa faca o asemenea dezvaluire mai inainte sa o fi facut chiar Ministerul Public?
Daca nu este unul dintre obisnuitele derapaje imprudente, din seria vinovatiei teroristului Hayssam, sau a nevinovatiei ''arabului cinstit'' Yassin, atunci este o veritabila declaratie de razboi (daca mai era nevoie) la adresa fostei puteri, catalogata, prin acuzarea insusi liderului sau, drept una nelegitima. Si atunci dl Basescu va trebui sa faca publica intreaga lista, singurul lucru prin care ar putea deslusi natiunii gradul de independenta al justitiei, eliberata de povara unor ''instrumente'' de genul procurorului care l-a pus pe el insusi sub acuzare in dosarul ''Flota'' si pe care ministrul Macovei l-a trimis obligatoriu la pensie.
Dar daca o astfel de lista nu exista?