Punctul pe Y / marți 04 octombrie 2005 Nr: 1694

'Sclavia sexuala' - o legenda?

Buzdugan si Morar fac una dintre cele mai izbutite emisiuni matinale de la radio. Pentru ca sunt amuzanti fara a cadea in trivialitate, nu au parti-prix-uri de natura politic(oasa) si, mai ales, fac niste farse senzationale. Unele dintre acestea au ajuns de referinta, inspirandu-i si pe altii. Dar nu prea s-a reusit a fi copiate. Pentru ca farsele lor nu sunt crude, nu sunt demolatoare, ele lasa intotdeauna loc pentru rasuflatul de usurare din final, insotit de rasul complice al autorilor.
Asta nu inseamna ca toate farsele se inscriu in parametrii acestei reguli. Pentru ca exista si oameni lipsiti de umor sau de simtul realitatii. Si atunci zambetul, daca mai apare, este unul amar. A fost cazul unei recente farse in care o domnisoara, romanca, a fost sunata in Italia, unde se afla cu anumite interese, comunicandu-i-se ca ar trebui sa se prezinte urgent la politia de frontiera, pentru ca a depasit perioada de sedere si urmeaza a fi sanctionata pentru prostitutie! Mi-e greu sa cred ca realizatorii au avut, in afara de numarul de telefon, informatii concrete in acest sens. Cert e ca au nimerit-o: domnisoara a recunoscut cu seninatate ca se afla acolo pentru a face bani de pe urma 'bosorogilor' italieni care au niste ‚neveste nenorocite’. 'Da, dar au reclamat ca le lipsesc niste lucruri de valoare!' - a blufat farsorul. Si a nimerit-o din nou: da, e adevarat, dar n-am facut decat sa iau ce meritam, pentru ca ei nu-si dadeau seama ce inseamna sa ai o femeie ca mine, si sunt niste zgarciti ordinari.' Ce facem cu dosarul? - a plusat 'politistul' din Romania. Pai, vezi ce faci, baga-l mai la fund sau fa-l pierdut si pentru asta eu iti trimit maine 2.000 de euro prin transfer rapid. Maine ai banii, pe cuvant! Dar, lasati-ma sa-mi fac treaba. In doi ani n-o sa mai am treaba cu nimeni si o sa am grija si de tine!
Pornind de la gluma, farsa asta a dezvaluit cateva dintre racilele de fond ale societatii romanesti, intre care migratia ilegala si coruptia din politie sunt la ordinea zilei. Dar a si pus reflectorul pe o legenda: aceea a 'sclaviei' sexuale. Varianta comuna e aceea a unor biete fete, naive, duse cu forta in strainatate si obligate sa se prostitueze. Mi-e teama ca modelul corespunde la ceva mai putin de 1% din cazuri.
In rest, fetele noastre sunt foarte constiente de ce fac si de ce le asteapta. Dar, mai ales de faptul ca oricat ar munci in Romania, n-ar castiga cat de pe urma favorurilor acordate 'bosorogilor' si, in general, a amatorilor vestici de sex mai mult sau mai putin exotic. Fetele noastre sunt niste intreprinzatoare care isi investesc profitabil nurii pe o piata care stie sa-i aprecieze. Iar banii lor contribuie, alaturi de cei ai capsunarilor, la echilibrarea balantei de plati. Este, pana la urma, un act de patriotism. Nu?