Punctul pe Y / luni 26 septembrie 2005 Nr: 1687

Agende paralele inegale

O natiune este bine condusa si administrata atunci cand eforturile celor mandatati pentru aceasta converg spre atingerea tintelor programatice. Care, in ultima instanta, se refera la confortul material si spiritual al tuturor membrilor societatii. Aceste obiective figureaza pe agendele de lucru ale diferitelor componente politice si executive si urmarirea lor reprezinta instrumentul principal de reglare si coordonare a procesului.
Asta intr-o tara ideala, cu institutii responsabile si bine puse la punct si cu oamenii politici inzestrati cu maturitatea necesara pentru a conduce destinele unei natiuni spre azimutul progresului.
Este Romania o astfel de tara? Dupa agendele sale, nu. Pentru ca in agenda presedintelui sunt inscrise proiecte a caror relevanta pe termen scurt este aproape de neinteles. De la venirea sa la putere, Traian Basescu, cel care a fost ales si pentru sloganul sau - 'Sa traiti bine'! - pare mai putin interesat de dimensiunea confortului minim al concetatenilor sai decat de acela al sau personal (vezi episoadele nelamurite inca cu casele) sau institutional. Basescu vrea mai multa putere pentru presedinte, ca o conditie pentru rezolvarea optima a indatoririlor sale. In timp ce dl Basescu este foarte interesat de alegeri anticipate si de schimbarea Constitutiei, pentru modificarea formei de organizare a Parlamentului, pe agenda Guvernului se afla alte prioritati: desi premierul afirma ca e mai interesat de problematica integrarii si de calendarul implementarii legislatiei, sustine neconditionat efortul Coalitiei de a schimba regulamentele Camerelor, pentru a putea sa-i schimbe pe sefii PSD ai acestora. Este motivul pentru care pe agenda Parlamentului trebuie sa-ti fortezi vederea si inteligenta ca sa dai de urma proiectelor de legi pe care alesii ar trebui sa le discute si sa le parafeze cu ochii spre Bruxelles.
In tot acest timp, pe agenda populatiei nu figureaza altceva decat inundatii, oameni ramasi fara adapost, case distruse, gospodarii avariate, griji fata de venirea iernii si fata de dimensiunea facturii de incalzire, spaima fata de scumpirile in lant ale produselor de baza, teama fata de nesiguranta pe care o genereaza desele schimbari ale legislatiei.
Vedeti si dumneavoastra unde se intalnesc aceste agende si cat de omogena este guvernarea si actiunea politica in Romania, candidata la integrarea europeana cu termen la 1 ianuarie 2007.