Punctul pe Y / Thursday 21 July 2005 Nr: 1630

Mecanicul ''Generalei''

Din ce in ce mai mult, scenariul pe care evolueaza Coalitia seamana tot mai mult cu cel a Conventiei, din '97. Aproape aceleasi personaje (presedintele si premierul au facut parte din guvernul Ciorbea), aceeasi incoerenta, aceeasi inconsecventa, acelasi sentiment de desprindere de realitate si de avans buimac pe un drum accidentat si lipsit de indicatoare. Guvernul Tariceanu se inscrie ferm pe culoarul comico-ridicol pe care au evoluat cu brio premierii Ciorbea si Vasile. Fara sa aibe hazul primilor, Calin Popescu Tariceanu compenseaza printr-o recuzita clowneasca, de Malec, care se plimba calm dintr-o parte in alta a ringului, lovindu-se cu capul de toate obstacolele existente si revenind cu aceeasi mina impasibila cu care ''mecanicul Generalei'' a delectat generatii de iubitori ai filmului mut.
Spre deosebire de Malec, Tariceanu este inzestrat cu simtul vorbirii. El vorbeste solemn si cu convingere despre lucruri care se bat cap in cap. Graieste cu aplomb principii pe care le argumenteaza si le combate cu aceeasi vigoare. Da, de fiecare data, sentimentul ca in spatele sau se afla cineva, stiti dvs. cine, care ii baga o mana pe sub haina si il animeaza ca pe o marioneta.
In filmul mut in care joaca de sase luni, Calin Popescu - Malec da sentimentul de personaj activ care are un singur gand: sa faca ''Generala'' sa functioneze si sa duca trupele confederate spre frontul bataliei cu UE. Pentru asta e instare sa bage in foc matura cu care iubita sa - rol in care s-a deghizat Emil Boc - face o curatenie buimaca prin tender, in cel mai nepotrivit moment.
Brusc, filmul s-a rupt si Malec a decis ca nu mai vrea sa conduca locomotiva! Hotarare categorica si definitiva. Se aseaza in repaus pe biela-manivela si aproape fara sa ne dam seama aceasta se pune in miscare, anuntand in acest fel renuntarea la irevocabila hotarare. ''Generala'' porneste hotarat sa treaca podul ''anticipatelor'', un pod destul de subred pentru o armata atat de numeroasa si atat de putin dornica sa intre in focul bataliei.