Punctul pe Y / Saturday 16 July 2005 Nr: 1626

Boacãna lui Boc

Niciodatã ca acum demagogia Âsi politicianismul ieftin nu s-au manifestat cu atâta vigoare Âsi vehemenþã. Lipsa de onestitate nu este egalatã decât de lipsa de jenã, iar strãvechiul principiu al ''nemuritorului Gambetta'' guverneazã în forþã: scopul-pãstrãrii, întãririi sau câÂstigãrii puterii - scuzã mijloacele!
Cel mai edificator exemplu ni-l pune pe tavã limbutul preÂsedinte al unui partid în al cãrui nume se regãseÂste un termen pe care distinsul jurist îl ignorã cu bunã Âstiinþã. Despre ce este vorba?
Dupã cum bine se Âstie, respingerea de cãtre Curtea Constituþionalã - la sesizarea PSD, PRM Âsi a ÃŽnaltei Curþi de Casaþie Âsi Justiþie - a unor prevederi cuprinse în coletul legislativ pe care guvernul a dorit sã-l sustragã radiografiei parlamentare prin asumarea rãspunderii guvernamentale a stârnit un enorm scandal în tabãra aliatã. ÃŽmpreunã cu komisarii presei oranj, politicienii puterii au acuzat la unison odioasa manevrã a unei Curþi Constituþionale dominate de ''dinozaurii lui Iliescu''. Gestul acestora a fost asimilat unei lovituri mârÂsave date reformei în justiþie, prea îndelung pregãtite de guvernul care a avut însã o jenã în a-i confrunta prevederile cu majoritatea parlamentarã proprie.
Strigãtul de luptã care s-a fãcut auzit cu acest prilej a fost istoricul Âsi istericul ''Jos'' cu Curtea Constituþionalã! Cu atât mai mult aceastã instituþie are neobrãzarea de a nu putea fi cenzuratã. Pânã când sã mai fim sclavii unei instituþii tiranice Âsi vetuste? a clamat însuÂsi preÂsedintele PD care n-a ezitat sã deplângã manevrele care au eliminat din vechea Constituþie o prevedere potrivit cãreia deciziile Curþii puteau fi anulate prin votul a douã treimi din parlamentari. Vom repara aceastã nedreptate, a spus dl Boc, abuziv scoasã din Constituþie de cãtre hidra pesedistã!
Numai cã - surprizã! - aflãm cã, de fapt, promotorul acestei mãsuri a fost, la originea modificãrii Constituþiei, tocmai dl Boc, care argumentase atunci cã o asemenea prevedere anacronicã nu se mai întâlneÂste decât prin þãrile lumii a treia Âsi cã este nedemn pentru România sã o pãstreze.
Prins cu ocaua micã, dl Boc, fãrã sã roÂseascã Âsi cu aplombu-i binecunoscut întoarce foaia cu nonÂsalanþã: prevederea era bunã, numai cã compoziþia Curþii Constituþionale este proastã. ÂSi anume, pentru cã ultimii judecãtorii au fost numiþi pe vremea fostei guvernãri. Acum, preÂsedintele PD, vede ca fiind foarte modernã Âsi utilã prevederea încriminatã, ca Âsi posibilitatea revocãrii acelor judecãtori pe care dânsul Âsi ai sãi nu-i considerã suficient de democraþi. Democratul Boc se dovedeÂste adeptul metodelor totalitare în politica de cadre, buni fiind doar aceia care plac Âsi convin domniei sale Âsi partidului sãu.
Bocãna dlui Boc pentru care nici nu a catadicsit sã roÂseascã este doar un exemplu pentru care ceea ce se întâmplã cotidian Âsi într-o tabãrã Âsi în alta, cu aceeaÂsi lipsã de jenã Âsi cu tupeul asimilat principiilor politice.