Punctul pe Y / sâmbătă 16 iulie 2005 Nr: 1626

Boacana lui Boc

Niciodata ca acum demagogia si politicianismul ieftin nu s-au manifestat cu atata vigoare si vehementa. Lipsa de onestitate nu este egalata decat de lipsa de jena, iar stravechiul principiu al ''nemuritorului Gambetta'' guverneaza in forta: scopul-pastrarii, intaririi sau castigarii puterii - scuza mijloacele!
Cel mai edificator exemplu ni-l pune pe tava limbutul presedinte al unui partid in al carui nume se regaseste un termen pe care distinsul jurist il ignora cu buna stiinta. Despre ce este vorba?
Dupa cum bine se stie, respingerea de catre Curtea Constitutionala - la sesizarea PSD, PRM si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - a unor prevederi cuprinse in coletul legislativ pe care guvernul a dorit sa-l sustraga radiografiei parlamentare prin asumarea raspunderii guvernamentale a starnit un enorm scandal in tabara aliata. Impreuna cu komisarii presei oranj, politicienii puterii au acuzat la unison odioasa manevra a unei Curti Constitutionale dominate de ''dinozaurii lui Iliescu''. Gestul acestora a fost asimilat unei lovituri marsave date reformei in justitie, prea indelung pregatite de guvernul care a avut insa o jena in a-i confrunta prevederile cu majoritatea parlamentara proprie.
Strigatul de lupta care s-a facut auzit cu acest prilej a fost istoricul si istericul ''Jos'' cu Curtea Constitutionala! Cu atat mai mult aceasta institutie are neobrazarea de a nu putea fi cenzurata. Pana cand sa mai fim sclavii unei institutii tiranice si vetuste? a clamat insusi presedintele PD care n-a ezitat sa deplanga manevrele care au eliminat din vechea Constitutie o prevedere potrivit careia deciziile Curtii puteau fi anulate prin votul a doua treimi din parlamentari. Vom repara aceasta nedreptate, a spus dl Boc, abuziv scoasa din Constitutie de catre hidra pesedista!
Numai ca - surpriza! - aflam ca, de fapt, promotorul acestei masuri a fost, la originea modificarii Constitutiei, tocmai dl Boc, care argumentase atunci ca o asemenea prevedere anacronica nu se mai intalneste decat prin tarile lumii a treia si ca este nedemn pentru Romania sa o pastreze.
Prins cu ocaua mica, dl Boc, fara sa roseasca si cu aplombu-i binecunoscut intoarce foaia cu nonsalanta: prevederea era buna, numai ca compozitia Curtii Constitutionale este proasta. Si anume, pentru ca ultimii judecatorii au fost numiti pe vremea fostei guvernari. Acum, presedintele PD, vede ca fiind foarte moderna si utila prevederea incriminata, ca si posibilitatea revocarii acelor judecatori pe care dansul si ai sai nu-i considera suficient de democrati. Democratul Boc se dovedeste adeptul metodelor totalitare in politica de cadre, buni fiind doar aceia care plac si convin domniei sale si partidului sau.
Bocana dlui Boc pentru care nici nu a catadicsit sa roseasca este doar un exemplu pentru care ceea ce se intampla cotidian si intr-o tabara si in alta, cu aceeasi lipsa de jena si cu tupeul asimilat principiilor politice.