Punctul pe Y / sâmbătă 01 martie 2008 Nr: 2160

Ratoielile inutile ale premierului

Nu este pentru prima data cand blandul si rabdatorul nostru premier (aproape trei ani a incasat ghionturi si bobarnace de la presedinte, fara sa schiteze un gest de revolta!) se rasteste la baietii de la Bruxelles, cu orgoliul sau de baiat de cartier de pe Dambovita. Prima data a facut-o cu de-acum celebra taxa de prima inmatriculare, cand a zis ca sa nu ne invete Comisia ce avem de facut, ca stim noi mai bine, ca suntem o tara independenta si putem discuta de la egal la egal cu ei. Rezultatul? Prietenul Kovacs a declansat procedura de „infringement” si Curtea Europeana va judeca abaterea noastra de la regulile europene, fiind mai mult decat prezizibil ca va obliga guvernul de la Bucuresti sa returneze taxa incasata ilegal, chiar daca „taxa de mediu” - in ultima sa varianta - va fi acceptata.
Recent, Taricenu s-a rastit din nou la Comisie: ce vor astia, sa facem nasturi? a replicat el intr-un mod pentru care merita toate felicitarile din partea frustratilor nationalisti romani. Nu. Nu cred ca Bruxelles-ul este prea interesat de productie de nasturi - desi nu este o ramura economica de neglijat: va imaginati cum am arata daca n-am avea la ce sa ne incheiem! Europa este insa cu ochii pe noi in tot ceea ce inseamna smecherie damboviteana, pentru ca s-a prins ca asta este tactica pe care o folosim. De la bun inceput au existat dubii in legatura cu modul in care s-a negociat contractul cu Ford pentru Craiova. Dupa un bun obicei, americanii au cerut, iar romanii au dat niste scutiri si reduceri dubioase de datorii, pe care daca mai puteau sa le opreasca inainte de aderare, acum nu mai tine. Cu toate acestea, echipa desemnata de premier a incercat si a ascuns printre paragrafele tranzactiei, niste facilitati de peste 20 de milioane de euro. Desi era de imaginat ca versatii functionari de la Comisie nu au cum sa fie pacaliti, noi am tinut-o pe a noastra: vanzarea a fost corecta! Prins cu ocaua mica, Tariceanu se burzuluieste: astia nu vor sa facem si noi masini! Vor sa facem doar nasturi!
Ratoiala asta arata clar ca nici premierul, nici oamenii sai, n-au invatat mimic din experienta primului an de aderare la Uniunea Europeana. Ca, prea ocupati cu harjoana interna, cu batalia dintre palate, n-au avut timp sa inteleaga care sunt regulile convietuirii in familia europeana. La reprosurile mai vechi, legate de lipsa de curaj si de demnitate cu care ne-am negociat termenii aderarii, raspundem acum, absurd, cu un orgoliu de doi bani, a carui consecinta nu poate fi alta decat noi retrageri cu coada intre picioare...