Punctul pe Y / miercuri 05 decembrie 2007 Nr: 2094

Nasul Base si sexul noului partid

Din incrucisarea dintre 'Draga Stolo' si 'Mai Boc' s-a nascut - prin cezariana - o progenitura al carei ADN ar dori sa aduca cu acela al formulei cu care Traian Basescu a fortat intrarea la guvernare in 2004. Anuntul festiv a fost facut de catre fericitii parinti - dintre care nu se stie precis care e mama si care e tata, dar se stie exact cine e Nasul. Cel care are privilegiul sa vada primul sexul 'finului'. Un sex incert, ceva intre masculinul 'popular' si efeminatul 'liberal'. Dar nu asta este important, ci faptul ca fortand nasterea, inainte de termen, presedintele Basescu a reusit sa impiedice un previzibil fenomen de canibalism politic. Aflati in acelasi cuibar, puiul de cuc democrat abia asteapta momentul sa-l arunce peste bord pe mai plapandul semi-liberal, moment dramatic pe care Basescu l-a evitat in mod iscusit.

Dar sa vorbim serios: dupa o ploaie de declaratii prin care fiecare dintre cele doua partide anunta ca n-are de gand sa fuzioneze cu celalalt, ziua de luni a adus confirmarea principiului ca in politica orice e posibil - inclusiv ceea ce pare imposibil. Cum s-a produs minunea? Intr-un mod extrem de abrupt: rezultatul europarlamentarelor arata limpede ca copilul de suflet al presedintelui, Stolojan, in loc sa ia voturi de la liberalii de care se separase, le-a luat de la democrati! Frustrati de procentajul inferior celui din sondaje, in locul unui triumf electoral, ei s-au pomenit in situatia de a devansa doar cu vreo cinci procente fratele vitreg, in timp ce baietii lui Stolojan s-au trezit in posesia unui procent la care nici macar nu visau. Pe acest fond, un conflict violent se anunta iminent. Iar Basescu n-a facut altceva decat sa puna piciorul in prag impunand rapid o fuziune care sa impiedice o eventuala dezagregare a fragedei aliante dintre doua partide paralele, dar inegale.

Ordinul a fost executat cu promptitudine si astfel micul Boc a devenit seful marelui Stolo, alaturi de care a facut anuntul festiv. Vazandu-i, solemni si neconvingatori, am derulat pe repede inainte, in memorie, firul evenimentelor, pana cand am ajuns la pasajul in care Stolo isi anunta retragerea, din motive de sanatate, din cursa pentru functia de prim-ministru, in timp ce Boc varsa constiincios lacrimile traditionale...