Punctul pe Y / sâmbătă 01 decembrie 2007 Nr: 2091

Soarta PMM-urilor: partidele mici si mijlocii!

Clasamantul partidelor politice s-a structurat, dupa europarlamentare, printr-o departajare mai clara a partidelor „mari” - PD, PSD si PNL - si a celor mici, cele de sub pragul electoral. Intre ele, un singur veritabil „mijlociu” - UDMR. Pentru ca locul ocupat de PLD nu este unul real. Partidul lui Stolojan a fost impins, aproape cu forta, spre aceasta pozitie de structura electoratului care a participat la votul de duminica: unul preponderent de dreapta, sustinator radical al presedintelui si al optiunilor sale. Intr-o runda de alegeri regulara, PLD n-ar fi depasit pragul electoral si s-ar fi situat, normal, pe undeva in urma PRM-ului si PNG-ului. Dealtfel nici un sondaj de opinie, indiferent de cine l-a comandat, n-a creditat disidenta liberala cu un asemenea procentaj. UDMR-ul este un partid mijlociu real. Indiferent de context, acesta reuseste sa-si mobilizeze electoratul si sa ramana in joc, putand apleca balanta intr-o parte sau alta, ceea ce face din el un partener necesar si disputat. As spune chiar ca la aceste alegeri, partidul etnic si-a depasit bazinul electoral, procentele sale impreuna cu cele ale lui Laszlo Tokes, insumate, propulsandu-l chiar spre prima categorie.
Din aceeasi zona, a partidelor mijlocii, cred ca continua sa faca PRM-ul. Daca va reusi sa iasa din aceasta criza fara pierderi majore, partidul lui Vadim isi va pastra sansele ca, intr-o competitie neviciata de mobiluri adiacente, sa-si recastige electoratul sau nationalist si radical. Cu atat mai mult cu cat varianta becaliana a esuat la primul examen electoral serios. Pe cat de „umflat” a fost PNG-ul in sondaje de popularitaea ieftina a liderului sau, pe atat de spectaculos a capotat la testul veritatii. Este de asteptat ca o parte din electoratul sau sa se reintoarca la Romania Mare, in cazul in care aceasta isi va regasi busola.
Cazul Partidului Conservator este unul aparte. Dirijat cu maiestrie de Voiculescu printre „ghetarii” aranjamentelor de partid, PUR/PC a reusit performante nelaindemana altor partide, jucand un rol important pe scena politica. Asta fara a se fi calificat vreodata pe propria sa mana in Divizia A a politicii. Cu tot discursul populist dublat de gesturi concrete, cu toate demersurile sale in favoarea electoratului defavorizat majoritar, partidul nu reuseste sa castige procente. Pare a fi un blestem pe care nu-l inlatura nici forta mediatica a trustului lui Voiculescu (mult mai putin folosita decat s-ar astepta cineva) si nici importurile sistematice de politicieni cu CV de la alte partide.
PIN-ul lui Gusa ramane, in ciuda eforturilor liderilor sai, un partid de”1+1”. Electoratul tanar nu reuseste sa vada in el farul calauzitor spre o noua politica, iar cel matur nu agreaza metodele lui Gusa. In fine, PNȚCD nu reuseste sa dovedeasca altceva decat ca e un partid expirat, care si-a trait traiul si nu-si mai gaseste locul intr-o lume care s-a schimbat radical.