Punctul pe Y / joi 29 noiembrie 2007 Nr: 2089

Pripeala lui Vadim

Fara indoiala ca rezultatul cel mai surprinzator al alegerilor europarlamentare este situarea partidului Romania Mare sub prag, desi un asemenea curs era previzibil prin prisma ultimelor evolutii ale formatiunii.
Romania Mare este, din 1992, o prezenta neintrerupta pe scena parlamentara. Inca de la primul sau mandat, a facut parte din coalitia care a sustinut guvernul Vacaroiu, obtinand chiar si o serie de functii in esalonul doi al administratiei. Foarte activ in opozitie, in perioada guvernarii CDR, partidul lui Corneliu Vadim Tudor s-a bucurat de un sprijin deosebit din partea unui electorat radical, liderul sau intrand chiar in turul doi al prezidentialelor, ca opozant a lui Ion Iliescu. A fost momentul de varf al partidului, prezenta sa in parlament ca ce-a de-a doua formatiune politica consolidand o structura destul de aproximativa, bazata in totalitate pe statura presedintelui sau. Alegerile din 2004 au marcat un recul, conditia de partid de opozitie, indiferent de cine este la putere, reflectandu-se supra calitatii unui electorat interesat nu doar de impartasirea unor optiuni radicale. Aparitia in scena a lui Gigi Becali si a PNG-ului sau, si evolutia acestora intr-un registru apropiat, a parut sa rupa un important esalon de electorat, transferandu-l intr-o zona mai vizibila. Deosebirile dintre cei doi au ramas si raman importante, publicul vazand - oricat ar parea de paradoxal - in Vadim un personaj mai ponderat si mai adaptat la rgulile jocului. Chestiunea cresterii PNG-ului a fost un fenomen de scurta durata, urmat de o descrestere la fel de rapida, confirmata de scrutinul europarlamentar. Nimeni nu se astepta insa ca PRM-ul sa coboare sub prag, cu atat mai mult cu cat in ultimele luni Vadim marcase o revenire spectaculoasa, pe fondul crizei din Italia. Este probabil insa ca nucleul radical sa nu fi impartasit tocmai acest gest de rupere de axa radicala-extremista europeana. Reactia lui Vadim din seara votului a fost una emotionala. Si nerealista. Era putin probabil ca ordinul sau sa fie urmat de parlamentarii care mai au, totusi, mai bine de un an in fata. Retragerea in schimbul a ce? Apoi, un calcul logic spune ca dupa acest dus rece ar exista resursele necesare refacerii, dar numai printr-o actiune limpede si rationala, utilizand beneficiile logistice ale conditiei de partid inca parlamentar.
Rezultatul de la europarlamentare nu reprezinta o sentinta definitiva. Actuala configuratie marcheaza un dezechilibru determinat de avansul dreptei. Replica stangii poate fi semnificativa, mai ales intr-o tara ca Romania unde electoratul scapatat ramane predominant.