Punctul pe Y / Wednesday 14 November 2007 Nr: 2078

Lupa cu decredibilizatorii presei

De-a dreptul miscator motivul invocat de colegul Bogdan Chirieac in scrisoarea de demisie din echipa de conducere a cotidianului „Gandul”: „ ...inteleg sa ma retrag intr-un moment in care in Romania asistam la o confuzie grava a valorilor economiei de piata, dublata de o companie furibunda de decredibilizare a presei”. Daca n-ar fi plasata, pe aceeasi pagina cu opinia sefului sau de gazeta, am putea sa juram ca dl Chirieac este unul dintre apostolii deontosogiei care se jertfeste pe sine pe altarul credibilitatii presei. Numai ca dl Cristian Tudor Popescu, aici in situatia de a poza intr-un mare naiv, care nu indrazneste nici macar sa-si suspecteze confratii din batalia pentru egalitatea in fata legii (daca sloganul mai e valabil in vreun fel), pune lucrurile la punct: „Dincolo de coduri si reguli, lasandu-ne pe noi, colegii lui, sa aflam din dezvaluirile de presa despre aceasta calitate a sa , paralela cu cea de jurnalist, dl Chirieac a lovit in prestigiul si credibilitatea ziarului”. Mahnirea presedintelui Clubului Roman de Presa e de inteles. Nu este comod sa dai de ceea ce de regula cauti pe la altii, in propria ta ograda, si sa mai si constati ca povestea nici macar nu e noua. Ci ca dateaza inca de pe vremurile in care acelasi Bogdan Chirieac facea pantofii fostului premier intr-o emisiune de televiziune de care la vremea respectiva ziarul (cu titlul de atunci) se delimita, dar nu condamna, pe motiv ca osanalele erau inaltate in timpul liber al gazetarului si pe alte coarde decat cea scrisa in gazeta proprie.
Desigur, ne putem intreba: la urma urmei, ce-a facut Chirieac? N-a furat, n-a inselat, s-a imbogatit doar, pe cai colaterale, pentru ca se stie ca din presa nu se pot imbogati decat unii. Ba, nota bene, dansul pare sa fi inteles mai bine decat altii filosofia economiei de piata si mecanismele ei, pe care le-a aplicat cu succes. Dovada, beneficiile pe care le-a obtinut si cu care si-a finantat si participarea la crearea unei noi gazete ale carei actionar ramane.
Puristii vor clama: deontologie! Unde e deontologia? Una scrii si alta fumezi! Sigur, Bogdan Chireac a facut eroarea de a da ghes afacerii prin meandrele condeiului. Dar cati nu fac asta, si nimeni nu-i mai indeamna sa-si dea demisia. Dar, oare, a fosr o eroare? N-a fost premeditat? Cine sa mai stie. Important este ca, din dragoste de gazetarie, aia pe care se reped din toate partile inamicii, ca sa o decredibilizeze, dl Chireac a lasat un loc liber in panteonul erorilor luptei pentru adevar.