Punctul pe Y / sâmbătă 03 noiembrie 2007 Nr: 2070

TOP VIP - Luna octombrie - O Stationare si trei caderi

Topul frecventei cu care numele personalitatilor publice apare in diverse articole din presa scrisa, efectuat de Agentia Media ZP NEWS INTERCEPTOR pentru luna octombrie 2007, corespunde, in linii mari, principalelor evenimente care s-au consumat in acest interval.
Ca de obicei, presedintele Basescu a tinut afisul aproape fara intrerupere. De data aceasta tema principala a constituit-o Referendumul pentru votul uninominal si disputa dura pe aceasta tema cu guvernul, ceea ce face ca in luna octombrie Tariceanu sa urce pe locul al doilea, dupa ce in septembrie fusese devansat de Geoana, acum pe locul trei. Pe urmatorul (4), Ion Iliescu, angrenat, la randul sau in disputa pentru referendum si datorita pozitiei sale deschis adverse fata de motiunea initiata si ratata de Geoana. Gigi Becali se mentine in primul decar datorita fotbalului - in special datorita certurilor sale cu Hagi, de pe urma carora s-a prabusit, cu tot cu partidul sau, in sondaje, pana spre limita pragului electoral. Un alt scandal major - „Palinca &Caltabosii” - il scoate pe Muresan din subsolurile notorietatii (locul 500!) si-l aduce pe locul 8, in imediata apropiere a partenerului sau de tranzactie, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes (locul 6). Pe locul 7, tanarul „mafiot obraznic” de la Justitie, perdant in meciul cu CSM-ul, pentru eliminarea favoritului prezidential Țulus. Pe ultimele doua pozitii ale primului „decar”, presedintele democrat Emil Boc si fostul presedinte social-democrat, Adrian Nastase, beneficiar al unei controversate decizii a Curtii Supreme de Justitie care face ca tot efortul procurorilor concentrat pe cauza termopanelor sa nu mai valoreze nimic. Reluand, vom observa ca singura stagnare, la varf, ii apartine presedintelui atoate-jucator, in scadere de pozitie aflandu-se Mircea Geoana, Gigi Becali si Adrian Nastase, restul competitorilor castigand locuri in clasament.
Ce vreau sa spun: ca, departe de a fi un clasament valoric, acest top reflecta intensitatea cu care mass media percepe contributia unor competitori la desfasurarea vietii publice in care sunt angrenati nu neaparat cei mai buni, de cele mai multe ori dati la o parte de cei mai „hotarati” si mai fara scrupule. De aceea este dificil de evaluat calitatea efectiva a proceselor publice, intr-un mediu mai propice scandalurilor, decat celor care pot sa produca un context favorabil performantei. Cum insa statistica nu este cel mai potrivit instrument pentru consemnarea calitatii - aceasta ramanand un criteriu subiectiv, aleatoriu - suntem nevoiti sa ne multumim cu ce avem. Si cu ce meritam.