Punctul pe Y / sâmbătă 29 septembrie 2007 Nr: 3040

Basescu:sponsorul de suflet al lui Geoana!

Socanta declaratia facuta la televiziuni, joi, de presedintele Basescu: tot ce-am spus aici, in fata telespectatorilor, i-am spus si lui Geoana intre patru ochi - sau cati vor fi fost la intalnirea - surpriza de la Cotroceni. Ce poate sa insemne un astfel de lucru, decat o deplina incredere in omul cu care a stat fata in fata, omul pe care nu de mult l-a prevenit ca nici in ruptul capului nu-l va numi ca premier, daca Doamne - Fereste, guvernul premierului Tariceanu va cadea de pe urma motiunii.

Ce schimbare s-a petrecut in mintea si in sufletul domnului presedinte dupa aceasta intalnire istorica? Ce anume il poate face pe presedintele „Dreptei” sa-l compatimeasca pe liderul „Stangii” de pe urma faptului ca doi „baieti rai”, pe nume Iliescu si Hrebenciuc, nu l-au lasat sa fie presedinte. De partid. Presedintele de tara evita, insa, sa ne spuna ce a fost, in acest rastimp, Mircea Geoana, partenerul sau de discutii private.

Cu toata intelegerea si compasiunea pe care o manifesta, Basescu nu este insa dispus sa faca concesii: Geoana tot nu va fi premier. Rolul sau ramane acela de a-l da jos pe Tariceanu si de a tine scaunul cald pentru Blaga. Pentru ca Traian Basescu vrea ca in Romania sa fie lucrurile clare: puterea sa fie putere, iar opozitia-opozitie! Nu ca pana acum. Si mai vrea presedintele ceva: sa fie dreapta-dreapta, adica sa coaguleze, in aceeasi oala executiva, si PNL-ul (fara Tariceanu), si PD (cu toti ai lui), dar si PLD-ul lui Stolojan, cu care PD-ul sau parca ar avea ceva de impartit. Sau ceva ce nu ar vrea sa imparta. De unde si durerea prezidentiala, ca cei doi „fii” politici ai sai se cam poarta precum Cain si Abel. Cert este ca miercuri, cand se va vota, Basescu va fi departe, la Bruxelles, in tete-a-tete cu regele ai carui supusi sunt pe cale sa se incaiere mai ceva decat supusii sai. De acolo va afla daca jocurile - care cica-l lasa indiferent - se vor face asa cum si-ar dori. Si daca va mai trebui sa-l suporte in coasta pe Tariceanu.