Punctul pe Y / sâmbătă 15 septembrie 2007 Nr: 2034

Guru Iliescu?

Mai jemanfisist ca oricand, presedintele de onoare, dar si fondator, al PSD, declara ritos: „Daca n-aveti nevoie de mine, eu pot sa plec!” Ion Iliescu este nemultumit, pe buna dreptate, ca nici macar n-a fost consultat in legatura cu decizia de depunere a motiunii de cenzura. Nu este, dealtfel, prima data cand Mircea Geoana il ignora sau il ocoleste. De data aceasta banuim si de ce nu l-a consultat: stia care este pozitia sa, pozitie expusa fara echivoc cu cateva ocazii.

Avertismentul lui Iliescu n-ar trebui luat de Geoana&Comp, ca o toana, ca o tafna de veteran ofuscat ca nu e bagat in seama. Ion Iliescu ramane, in ciuda trecerii lui pe o linie „moale”, din punctul de vedere al ierarhiei de partid, un reper important in afara partidului. Dealtfel, ceea ce s-a intamplat la congresul din 2005 a reprezentat o surpriza doar pentru electoratul lui Ion Iliescu, nu si pentru colegii sai de partid, dintre care nu putini se temeau de o eventuala pe teme epurare de „morala proletara”, dupa nenumarate acuze la adresa reprezentantilor de frunte ai puterii pesediste.

Ion Iliescu nu spune, ca Lapusneanu: „Daca voi nu ma vreti eu va vreau!”. Lehamitea este aproape reciproca. El spune ca va pleca. Unde? Asta este intrebarea pe care trebuie sa si-o puna membrii „echipei Geoana”. Plecarea - eventuala - a lui Iliescu din partid, acum, dupa erorile in lant comise de inlocuitorul sau, si intr-un moment in care impactul motiunii (depuse sau nu) este greu de evaluat, ar putea da o lovitura mortala partidului aflat si asa la cota sa cea mai de jos. Faptul ca un „electorat Iliescu” este o certitudine, in timp ce un „electorat Geoana” este doar o supozitie, complica lucrurile pana la a le face explozive.

PSD-ul actual nu este un leagan al armoniei. Curente si contracurente se ciocnesc aici surd si este greu de afirmat cu certitudine ca cei care-si declara dragostea fata de Geoana nu-i doresc, de fapt, capul, suportul si initiativele lor fiind, in fond, cadouri otravite. „Alungarea” lui Iliescu poate sa faca parte din acest scenariu ale carui sfori pot fi trase de unde te-ai astepta mai putin.

Nu cred ca, daca va pleca, Iliescu se va duce la un alt partid. Nici n-ar prea avea unde, nu din cauza „dosarelor grele”, ci din aceea a incompatibilitatii sale cu ceea ce este la ora aceasta pe piata. Cred mai degraba, ca va prefera sa-si asume un rol de „guru” care, de deasupra partidelor, se va adresa direct electoratului.