Punctul pe Y / vineri 14 septembrie 2007 Nr: 2033

Mihai - Liniuta - Razvan: pe dupa plop!

Dupa aproape doi ani de parazitare a Ministrului de Externe, unde n-a fost in stare sa gaseasca solutia unei coabitari intre indatoririle sale fata de seful de guvern si de partid si umorile prezidentiale, Mihai Razvan Ungureanu s-a intors la Viena, pentru a face fata enormelor responsabilitati pe care le implica pozitia sa in cadrul SECI-o institutie fantomatica, ramasa de pe vremea conflictului din Balcani, cu sarcini neclare dar foarte bine platita.

Putea fi si mai bine, daca manevra pe care a facut-o pe ultimii metri ai mandatului sau Ungureanu ar fi tinut si i-ar fi pacalit pe membrii Comisiei de Politica Externa de la Parlament. Nu numai ca ministrul a avut grija sa-si pastreze timp de doi ani postul intact, cu cheltuieli nejustificate (avea sediu, secretara si sofer, dar n-avea activitate de niciun fel) dar a mai si promovat o hotarare de Guvern prin care-si majora retributia la vreo 10.000 de euro pe luna, suma pe care nu si-o mai permite niciun oficial roman. Ei bine, pentru o astfel de magarie, caci nu poate fi numita altfel, blandul premier Tariceanu i-a promis - ca sa-i fie „exilul” mai usor - ca-i va da primul loc pe lista candidatilor liberali la europarlamentare. Aici ma vad nevoit sa mai fac o paranteza care completeaza profilul acestui arivist de marca: Ungureanu a devenit membru al acestui partid dintr-o adanca convingere, a doua zi dupa ce un concurs de imprejurari favorabile a facut sa fie nominalizat pentru functia de ministru de externe. Dealtfel, dupa ce-a fost remaniat, a si demisionat din PNL pe motiv ca functia la care se intorcea nu-i permitea sa fie apartinator de un partid.

Fierberea politica din ultimele zile a adus pe tapet si europarlamentarele. In timp ce partide ca UDMR sau PNG si-au stabilit deja listele, cu capi cu tot, celelalte asteapta. Intr-o expectativa dubioasa este si PNL-ul. La o recenta reuniune, liderii sai, au decis sa se ocupe mult mai serios de aceasta problema, in special de aceea a capului de lista. Care pare sa nu mai fie Ungureanu. S-a cochetat, la un moment dat, cu ideea ca Nadia Comaneci ar putea fi un vehicul de imagine. Dar s-a renuntat. Acum se vorbeste despre juniorul Paleolog, printre altii. Dar nu despre Ungureanu. Care nu mai da niciun semn. Pitit la Viena, acesta asteapta sa treaca valul, considerand ca diurna de europarlamentar nu se compara nici pe departe cu ce incaseaza (impreuna cu nevasta, care mai si lucreaza ca medic pe acolo) la SECI. Si nici cu mandatul de vreun an, doar, nu se impaca Ungureanul cel pus pe capatuiala cu orice pret. Oricum, nu si cu pretul devotamentului fata de un partid care maine-poimaine iese de la guvernare.