Punctul pe Y / miercuri 12 septembrie 2007 Nr: 2031

Cu Gigi la Strasbourg

Presedintele PNG, George Becali, nu mai are nicio emotie: cap de lista la „europarlamentare”, va merge la Strasbourg „cu capul sus si cu pieptul inainte”, pentru a le arata europenilor ce inseamna sa aperi interesele tarii tale. Intrebat de catre „obraznica” Lavinia Sandru (epitet pentru folosirea caruia Gigi a cerut scuze in direct sotului acesteia) in ce limba va sustine aceste interese, liderul a evitat elegant sa raspunda. Desi ar fi avut la indemana un raspuns logic: limba romana, in Parlamentul european toate limbile tarilor membre fiind considerate limbi oficiale.

Probabil ca, daca va ajunge acolo, cum crede el cu fermitate, „principele” din Tunari va constitui una dintre atractiile majore ale institutiei, cu toata dificultatea pe care o ridica corecta perceptie a filosofiei sale din motive lingvistice.

Constatam, cu acest prilej, ca PNG-ul sau este una dintre foarte putinele formatiuni politice care privesc cu seriozitate scrutinul europarlamentar si care si-a blindat lista cu o piesa de calibrul sau. Partid neparlamentar, cu rezultate surprinzatoare in sondaje, PNG-ul asteapta de la acest scrutin o confirmare a validitatii sale. Un scor bun ar putea intari sperantele ca la toamna - sau la primavara - filosofia becaliana va putea populsa formatiunea peste pragul electoral, pe prima scena a politicii. PNG-ul, cel actual, are insa o problema: marea sa dependenta de… fotbal, si de rezultatele echipei „Steaua”.

Atata timp cat „Steaua” castiga, Becali se poate bate cu pumnul in piept, invocand faptul ca el este cel „ales” de divinitate. Daca, insa, pierde, asta poate insemna ca din varii motive (pacatul trufiei, de exemplu, sau acela al jucurilor de noroc), Cel de Sus, si-a intors fata de la Gigi si, ca urmare, procentele din sondaje pot scadea vertiginos.

Pana acum, insa, atitudinea cea mai responsabila fata de euroalegeri o are UDMR-ul. Este singurul partid care si-a definitivat lista, punand in fruntea sa politicieni autentici, cu experienta si determinare in atingerea scopurilor.

Gheorghe Frunda are toate sansele sa devina primul europarlamentar autentic pe care-l da Romania. Explicatia acestei stari este limpede: pentru UDMR, urmatoarea reduta de atacat e Strasbourgul. In linii mari, actiunea interna a UDMR s-a soldat cu atingerea obiectivelor dezirabile. Acestea vor trebui confirmate sau revigorate dintr-o perspectiva europeana.

Becali si Frunda: doi europarlamentari in spe, cu profile si resurse foarte diferite. Dar specifice.