Punctul pe Y / luni 10 septembrie 2007 Nr: 2029

Ziua judecatii

Astazi, conform avertismentelor mai mult decat solemne azvarlite spre electorat, PSD-ul, Mircea Geoana insusi, ca lider al Opozitiei, ar trebui sa faca cel putin anuntul introducerii motiunii ce cenzura impotriva guvernului Tariceanu. Un guvern care functioneaza in ciuda unei sustineri parlamentare minoritare, datorita suportului tacit pe care social-democratii i l-au acordat dupa alungarea democratilor, Ba, ca sa fie mai exacti, operatia de extirpare a apendicelui democrat n-ar fi fost posibila fara niste asigurari venite pe canalul de comunicatie Hrebenciuc.
Apoi a venit vartejul de la Bran. Nu se stie ce i-a apucat atunci pe liderii social-democrati, de-au reactionat cu maxima veselie la propunerea de a i se arata lui Tariceanu cartonasul rosu. Ori unii s-au plictisit deja in Opozitie si au simtit nevoia sa grabeasca cu veun an termenul teoretic la care s-ar fi putut aseza din nou in fruntea bucatelor… Ori le-a pus cineva ceva in ceaiul sau cafeaua pe care le-au servit nu departe de locul unde Contele Dracula isi facea potiunile miraculoase. Cert este ca, in mahmureala de dupa, au inceput sa apara tot felul de intrebari Intre care cea mai pertinenta le-a pus-o fostul lider si actualul fondator: ma rog, va jucati de-a motiunea, dar daca iese, pe unde scoateti camasa?
Si de aici intrebarile care s-au tinut lant si la mai toate singurul care a trebuit sa dea raspunsuri a fost Mircea Geoana. Ca luam puterea, ca ma fac eu prim-ministru daca altineva nu vrea, ca s-a saturat lumea de liberali ca de mere acre si asa mai departe. Povestea a inceput sa se complice si prin defectiunile aparute in frontul opozitiei:si Vadim si Voiculescu , dupa o matura chibzuinta, au ajuns la concluzia ca decat cu Blaga, mai bine cu Tariceanu.Oricum, stim ce-i poate pielea. Si atunci mai ramane doar Frontul. Adica PSD cu PD. Impreuna, daca isi pun mintea si oamenii, acestia ar reusi sa surpe fundatia fostei Aliante, mai ales ca unii dintre ei au lucrat chiar la turnarea ei. Dar dupa aceea? Daca Basescu se tine de promisiune si nu-l vrea nici mort pe Geoana?Se va pune partridul sau la remorca PSD-ului? Mai ales in conditiile in care intr-un an si ceva, cat mai e pana la urmatorul scrutin, ei ar putea sa mai piarda din procente, sa castige?
Cat despre anticipate, sa le lasam deoparte. Nimeni nu se mai gandeste serios la ele. Nici chiar Basescu, care a inteles ca si cresterea PD-ului are o limita, dincolo de care poate sa inceapa sa se dezumfle brusc.
Asadar, azi Geoana si ai sai trebuie sa hotarasca: ori in caruta Opozitiei, ori in teleguta unei aliante mai dubioase decat toate cele de pana acum…