Punctul pe Y / sâmbătă 01 septembrie 2007 Nr: 2022

Manelisti politici

Agentia de presa AMOS NEWS a lansat un sondaj (nu o ancheta sociologica) referitoare la posibilii contracandidati ai lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale din 2009. A fost propusa o lista cu circa 50 de nume de personalitati politice sau nepolitice, in legatura cu care s-a apreciat ca pot deveni, in ragazul de timp ramas pana atunci, contracandidati cu sanse.

Sondajul ramane deschis si navigatorii pe internet au facut deja propuneri suplimentare, adaugandu-i, din mers, pe Crin Antonescu, Gheorghe Ciuhandru si Ioan Talpes. Voturile sunt insotite, de regula, de comentarii, unele inspirate, altele mai putin.

Din prima categorie l-am retinut pe acela al unui cititor care pune punctul pe I: „In acest sondaj apar si nume cu sonoritate din provincie, care s-au impus prin atitudini verticale, corectitudine si principialitate. Este vorba de oameni precum Johannis, de la Cluj, Ciuhandu, de la Timisoara, sau Saniuta de la Ploiesti. Este curios cum mass media, in general, si televiziunea in special, nu au spatiu disponibil si pentru astfel de oameni, prezentandu-ne in schimb tot felul de MANELISTI POLITICI”.

Iata una dintre cele mai inspirate formule de a denumi categoria dominanta a politicii romanesti: manelisti. Cei care stiu ce asteapta de la ei un anumit public si sunt dispusi sa interpreteze mereu si mereu, aceleasi piese. Sau sa „creeze” pe aceeasi reteta, variante si variatiuni.

Parlamentul, conferintele de presa ale partidelor, discursurile liderilor suna toate la fel, cu aceleasi tremolouri si cu aceleasi refrene agramate. Cererea stimuleaza o oferta dubioasa care, la randul sau, alimenteaza piata in exces. Nu este de mirare, deci, ca atunci cand apare cate o voce curata, pe o partitura originala, audienta ramane descumpanita. O astfel de surpriza creeaza chiar sondajul pe care l-am mentionat: desi la „varf”, batalia se duce intre suporterii lui Nastase si Stolojan, aproape egali la numarul de voturi, din spate vin candidaturile primarului Sibiului si al parlamentarului de Ploiesti, Johannis, si Saniuta, persoane cu resurse demne de luat in seama, mai ales daca in „corul menelistilor” vor interveni unele defectiuni….