Punctul pe Y / Friday 10 August 2007 Nr: 2022

Politia la rascruce

Plecarea chestorului Fatuloiu in America, la biroul de legatura al Internelor, este o miscare pe care apropiatii sai o asteptau.

O asteptare in virtutea contactelor pe care acesta si le-a facut cu grija, in ultimii ani, in institutiile similare din Statele Unite si cu reprzentantii din domeniu. Este, intr-un fel, o incheiere la varf, de cariera, pentru unul dintre politistii romani care a stiut sa reziste cel mai bine schimbarilor din jurul sau.

Fost sef de politie in Dambovita, apoi in Arges, Fatuloiu a fost adus la Capitala de fostul ministru de Interne taranist, Dudu Ionescu, spre finalul guvernarii. A rezistat in post sub noua guvernare social - democrata, cu toate miscarile care au avut loc in jur, pentru a face pasul decisiv spre varful politiei odata cu noua schimbare, din 2005.

A avut o relatie buna cu ministrul democrat Blaga, dar asta nu l-a impiedicat sa se gandeasca ca nu se poate eterniza in functie. Sub comanda sa, aparatul de conducere al Inspectoratului s-a primenit in ritm sustinut, multi dintre vechii politisti provenind din militie fiind rotati si parcati in posturi onorifice, lasand loc noului val de ofiteri care nu avusesera functii de conducere sub vechiul regim.

Practic, odata cu plecarea lui Fatuloiu scena se curata aproape complet, noul val ajungand la comanda in toate esaloanele. Este un moment important pentru politia romana care face, practic, pasul decisiv intr-o noua structura, dar si intr-un nou tip de competitie. Pentru ca aceasta va deveni, mai dura si mai capabila decat precedenta, cand criteriul principal de promovare sau de rezistenta era apartenenta la o anumita filiera: un sef isi promova subalternii, cei in care avea incredere si-i indeplineau dispozitiile cat mai prompt si cu cat mai multa fidelitate.

„Noul val” mizeaza mai mult ca oricand pe relatia politica, pe afilierea la un grup de putere cu anumita compozitie, inclusiv economica. Bataliile pentru functii si posturi se vor purta mai mult individual, decat in grup, iar instumentele folosite vor fi dintre cele diverse si mai sofisticate. Vechii politisti - militieni vor avea destule prilejuri sa se minuneze si sa multumeasca celui de sus ca nu mai sunt nevoiti sa se bata pe un asemenea camp de lupta, in care regulile sunt tot mai putine, iar cei care le respecta si mai putini. Si perdanti…