Punctul pe Y / Wednesday 08 August 2007 Nr: 2020

O proiectie europeana (neconfirmata!)

Asa cum se spunea, pe vremuri, ca un zvon este o directiva de partid nepublicata inca, putem interpreta astazi ‚zvonurile’ referitoare la sondajele de opinie. Sondaje se fac mereu, chiar daca nu sunt publicate, iar rezultatele lor ‚scapa’ sistematic printre degetele celor care le comanda si au interese mai mari sau mai mici ca unele date sa fie cunoscute si altele nu. Din aceasta categorie face parte si un (posibil) sondaj Gallup, aparut la tanc, in vreme de concedii, cand zvonurile sunt putine, iar evenimentele si mai putine. Il pune in circulatie un coleg de breasla imbarcat in salupa politicii si se refera la alegerile europarlamentare. Ideea dominanta era ca aceste alegeri europarlamentare nu vor interesa pe nimeni, ca romanii sunt indiferenti fata de cine va merge la Strasbourg si mult mai atenti fata de cine va merge, probabil la anul, in Dealul Izvorului. Europarlamentarele ar fi ceva de genul unui antrenament, a unui amical inaintea partidei decisive, in care partidele isi incearca mai noile sau mai vechile achizitii si noile formule de joc. Conform neconfirmatului sondaj, interesul ar fi mai mare, considerabil mai mare, intr-un an in care am mai avut, deja, o chemare la urne. Dupa parerea celor care au prelucrat datele acestui sondaj - repet, neconfirmat - numarul celor care vor merge la urne ar putea inscrie un record: 66 la suta! 15 la suta stiu deja ca nu vor vota, iar 16 la suta nu sunt hotarati ce vor face.

Cei care stiu s-ar duce spre PD (37 la suta), PSD (22 la suta) si PNL (17 la suta). S-ar putea trage concluzia ca dracul european nu va fi chiar atat de negru pentru guvernantii liberali, cum se estima anterior. Dar nici arhanghelul atat de roz, cat credeau democratii, care se vedeau deja in avion cu alesii a aproape jumatate din lista totala. Un oarecare reviriment resimte si partidul dlui Geoana, cu aproape 5 procente peste cele mai sumbre presimtiri. Ar mai trimite oameni in Parlamentul European PNG-ul lui Becali (un spectaculos 8 la suta), UDMR-ul (7 la suta) si Vadim (5%). Lista reprezentantilor partidelor, cei care vor deschide listele, este si ea interesanta: Frunzaverde la democrati, Ungureanu (?!) la liberali, Puscas (pe buna dreptate) la social-democrati, Gigi Becali (ce sa faca el acolo?) la noua generatie, Winkler la maghiari (deci nu Nagy) si Eugen Mihaescu la PRM. Candidatii pentru parlamentul european sunt oamenii asupra carora partidele s-au cam decis ca n-au nevoie de ei in tara, in bataliile de zi cu zi, si ca se pot dispensa trimitandu-i sa traiasca din diurna la Strasbourg.

Vor fi acestia, vor fi altii, vor fi acestea procentele - vom vedea cat de curand. Ce nu vom sti inca este cum va arata relieful politic al tarii la anul care vine, cel in care cred ca vor avea loc alegerile neanticipate.