Punctul pe Y / luni 02 iulie 2007 Nr: 1988

Commedia del’arte

Teatrul Evului Mediu, cunoscut sub numele de ‚commedia del’arte’ se baza pe un truc simplu: complicitatea dintre actori si spectatori. Acestia din urma se prefaceau a nu vedea si a nu intelege ceea ce nu servea tema, dimpotriva stimuland si dirijand jocul actorilor in directia cunoscuta si asteptata de toata lumea. Adica, un fel de ‚voi va faceti ca jucati si noi ne facem ca va credem’…

Cam asa se intampla in politica romaneasca actuala: avem cateva personaje, despre care stim totul, si care nu fac altceva, de-a lungul actelor, decat sa rosteasca replici mereu rostite, sa-si dea in mod repetat cu matura in cap, sa-si puna piedici, dand branciuri in hohotele de ras ale asistentei.

Cu totul si cu totul demn de aceasta arta mi s-a parut recentul schimb de scrisori dintre presedinte si premier, care, mai nou, dialogheaza pe calea corespondentei. Parca-i si vezi scriind cu ravna, trecandu-si limba pe marginea plicului pentru a-l lipi, punand marca si repezindu-se la cutia postala pentru ca, mai apoi sa astepte, frematand, dupa usa, sa sune postasul cu raspunsul.

Ce-si scriu cei doi fruntasi ai natiei. Pai, despre canicula. Si despre seceta. Cum sta si bine unui om venit din popor si intors la acesta calare pe referendum. Traian Basescu se arata foarte ingrijorat de modul in care soarele parjoleste culturile sub privirile nesimtitoare ale responsabililor publici. Si ii cere fostului sau prieten Tariceanu sa ia toate masurile pentru a contracara efectele negative ale secetei. Ma mir doar ca anterior n-a facut o vizita de lucru pe o tarla crapata sahelic de soarele Baraganului, pentru a dialoga cu taranii care au furat tuburile de irigatii pe tema incompetentei guvernului. Ce face ‚andrisantul’? Calin Popescu Tariceanu? Raspunde, tot pe calea postei. Si zice ca e impresionat de faptul ca pe presedinte il preocupa grija fata de guvern, drept pentru care ii cere ajutorul: sa implice societatea civila in lupta cu antiseceta! Care societate civila? Sa fim seriosi: o stie toata lumea: aia care a fost la Neptun cu elicopteru’ sa se intalneasca cu presedintele si sa puna tara la cale. Societatea civila aceea care le stie pe toate si da lectii la orice ora din zi si din noapte, pe orice tema. Are dreptate Tariceanu: sa se treaca de la teorie la practica. Sa-i vedem pe civici la treaba, udand porumbul cu stropitoarea si floarea-soarelui cu cana.

Un lucru este cert: din corespondenta celor doi va rezulta o noua fata a societatii civile - una mai activa si mai pragmatica, care-ar putea-o face sa se transforme in partid si, in cele din urma, sa ajunga la guvernare!