Punctul pe Y / Saturday 16 June 2007 Nr: 1977

‘MoÂstenirea Pieþei’ sau fundamentalismul civic

Se întâmplã cu Piaþa Universitãþii cam ceea ce se întâmpla cu evenimentele din ilegalitate ale comuniÂstilor. Istoria se rescrie continuu Âsi apar tot mai mulþi protagoniÂsti care reclamã recunoaÂsterea meritelor Âsi a jertfei patriotice. La 17 ani de la evenimentele care au þinut treazã atenþia þãrii Âsi a lumii, dând semnalul neîncrederii generale faþã de spectaculoasa Revoluþie românã, asistãm la o victorie târzie, dar semnificativã, a forþelor care au generat Âsi menþinut acest focar de tensiune naþionalã.
ÃŽn fapt, Piaþa Universitãþii sau ‘Golaniada’ s-a vrut o replicã datã ‘oportuniÂstilor’ de cãtre cei care în 22 decembrie au întârziat prea mult în faþa televizoarelor Âsi n-au ajuns la împãrþeala prãzii democratice. Ceea ce a început ca un banal protest de stradã s-a transformat într-o acþiune concertatã, atent orchestratã Âsi sponsorizatã de opoziþia la vedere sau de cea din umbrã. Piaþa a fost alimentatã de nemulþumiri reale, de situaþii obiective intervenite pe acest prim parcurs al drumului spre democraþie, dar radicalismul cererilor Âsi al manifestãrilor n-a fãcut decât sã îndepãrteze de acest tip de demers masa populaþiei. Paradoxal, Piaþa a alimentat voturile în favoarea FSN-ului, alegerile din 20 mai, care au avut loc într-un moment de apogeu al protestelor, consfinþind o victorie neaÂsteptat de categoricã a partidului beneficiar al Revoluþiei.
Ceea ce s-a întâmplat în 13 decembrie n-a prea mai avut legãturã cu cenaclul perpetuu din cele 50 de zile ale manifestãrii. Locul cântãreþilor, studenþilor, securiÂstilor deghizaþi Âsi al comuniÂstilor convertiþi a fost luat de o masã confuzã care a încercat sã speculeze în forþã inabilitatea Âsi slãbiciunea autoritãþilor. Violenþele au început în 13 Âsi tot atunci s-au produs Âsi cele mai importante distrugeri, care au generat reacþia din zilele urmãtoare.
Alimentându-se din frustrãrile Âsi din erorile acestui moment, o întreagã categorie de civici fundamentaliÂsti au purces la o viguroasã rescriere a istoriei recente. Stipendiaþi Âsi stimulaþi, repartizaþi prin varii comitete Âsi comiþii democratice, invitaþi Âsi cultivaþi sã comenteze din unghiul lor de vedere evenimentele, aceÂsti moÂstenitori ai Pieþei creeazã astãzi o veritabilã perdea de fum în spatele cãreia se constituie structuri Âsi alianþe menite sã punã mâna pe principalele instrumente de influenþã. Sunt folosiþi de diversele categorii de politicieni în reglarea conturilor cu adversari de conjuncturã. Recompun de zor istoria, la fel cum au fãcut-o, cu peste 50 de ani în urmã, glorioÂsii activiÂsti ai partidului pe ale cãrui ruine îÂsi construiesc azi propriile locuri de închinãciune.