Punctul pe Y / sâmbătă 26 mai 2007 Nr: 1960

Tanasescu

Cand, in 2000, Nastase isi facea deja guvernul in asteptarea unor alegeri care permiteau sa fie o simpla formalitate pentru PSD-ul refacut in Opozitie, a venit randul sa se discute portofoliul Finantelor. ‘O sa-l punem pe un baiat cu mustata, de pe la Banca Mondiala’, a spus viitorul premier care nici el nu stia prea bine despre cine e vorba in mesajul ‘top’ pe care-l primise cu aceasta propunere. Apoi, lumea a inceput sa-si mai aminteasca traiectoria civila si profesionala a viitorului ministru, care-si facuse ucenicia pe la un ICRAL si se desavarsise in structurile finantelor de stat. Dupa ’90, ajutat probabil si de unele relatii de familie, a luat drumul Americii unde s-a lipit pe langa forurile mondiale financiare.
Ca ministru, Tanasescu n-a avut aplombul lui Florin Georgescu. A avut insa o relativa constanta pe care a exersat-o in relatia cu premierul in al carui prim cerc a intrat rapid, alaturi de cei doi ‘stalpi’ - DIP si Mitrea. Relatia aceasta l-a pus intr-o pozitie mai delicata fata de presedintele Iliescu care l-a si atacat dur cand s-a lansat ideea cotei minime de impozit, pe care ministrul a sustinut-o cu mare straduinta, argumentele sale fiind preluate ulterior de liberali.
Cea mai mare deceptie din cariera sa a constituit-o pierderea, la ‘mustata’ a guvernarii, prin artificiul utilizat de Basescu pentru a-l impune pe Tariceanu. Tanasescu era deplin pregatit pentru un nou mandat la Finante, isi redecorase si cabinetul cand a trebuit sa-si stranga lucrurile si sa ia calea bejeniei spre tribuna Opozitiei din Parlament. Supararea l-a facut sa fie si primul pesedist care l-a atacat pe Iliescu, amenintand ca daca acesta revine in functia de presedinte al PSD, el isi da demisia din partid. N-a mai fost nevoie, altii aranjand lucrurile de asa natura incat presedintele-fondator sa fie aruncat peste bord si in locul sau echipajul sa-l aleaga pe musul Geoana.
In Opozitie, Tanasescu s-a adaptat la regulile jocului, fiind printre cei care au atacat cu virulenta cota unica a liberalilor si efectele ei. A fost, mai ales in primul an, una dintre vocile de serviciu ale PSD in confruntarile televizate. Dupa care s-a retras usor-usor, pregatindu-si pasul pe care-l face acum. Tanasescu redescopera America, in asteptarea unui moment prielnic cand un viitor premier social-democrat isi va informa colegii ca ‘la Finante vine un baiat cu mustata de pe la FMI’…