Punctul pe Y / luni 21 mai 2007 Nr: 1955

Box cu umbra

Conform primelor rezultate ale exit-poll-ului realizat de CURS si CCSB, Traian Basescu a obtinut o victorie zdrobitoare: aproape 80% din voturi i-au fost acordate de catre cam o treime din alegatorii inscrisi pe liste care au catadicsit sa ia drumul sectiilor de votare. La un calcul sumar, asta inseamna ca vreo 4,5 milioane de cetaaeni au pus stampila pe 'NU', nu stiu de unde a scos Traian Basescu milionul de voturi in plus pe care l-ar avea fata de alegerile din 2004, dar in nici un caz dintr-o statistica reala. Rezultatele definitive - care vor ingloba si voturile 'stranierilor' ne vor arata cu precizie realitatea.

Pana atunci sa notam ca acest scrutin a fost unul cu totul si cu totul aparte. Daca in 2000 Basescu 's-a batut' cu Oprescu, pe care l-a invins la puncte, la limita, in 2004, in vara, a obtinut o victorie clara, din primul tur, impotriva lui Geoana, iar in 2004, iarna, l-a depasit 'cu cantec' pe Nastase, de data asta nu a mai avut in fata un adversar concret. Basescu a boxat, practic, cu umbra, iar victoria sa nu poate fi pusa la debit in contul nimanui. Daca suspendarea a fost efectul propriilor sale fapte, ridicarea suspendarii devine aproape o victorie impotriva lui insusi. Desigur, refrenul cu 'banda celor cinci' si legenda 'celor 322' va dainui in folclorul dedicat lui de catre tot mai multi dintre nostalgicii cultului personalitatii.

Nu doresc in niciun caz sa diminuez amploarea succesului basescian, din care observatorii atenti si nepatimasi vor trage concluzii interesante. Nu pot sa remarc ca, la o tema atat de fierbinte, numarul celor care au raspuns este cel mai mic din istoria recenta a chemarilor la urne. Ca proportia activa a persoanelor cu drept de vot a scazut sub masa critica a jumatatii si este de asteptat ca de acum inainte - daca procesul avanseaza - deciziile importante pentru majoritate sa fie luate de exponentii unei minoritati tot mai marcate. Iar daca asa ceva se va intampla vina apartine in egala masura invingatorilor si invinsilor, intregi clase politice a carei reformare o reclama toata lumea, dar care ramane valabila doar pentru altii.