Punctul pe Y / sâmbătă 12 mai 2007 Nr: 1948

Taxa pe incredere

20 de milioane de euro ne costa pe noi, romanii, distractia de la 19 mai. Practic, cotizam cu cate un euro de caciula la spectacolul grotesc pe care-l ofera ‚spuma’ tarii - cei alesi sa nu conduca si sa ne administreze pentru a trai mai bine. Pentru ca in asta consta, pana la urma, actiunea politica: o buna guvernare, care sa dea oamenilor mai multe sperante in viitor si in drumul ales catre acesta.
E mult, e putin? Greu de spus. Sigur este ca ne puteam lipsi de aceasta noua taxa pe incredere. O taxa care aduna, prin varii mijloace, sume de zeci de ori mai mari puse in joc pentru demiterea sau ramanerea lui Traian Basescu in functia de presedinte. Sume care - paradoxal, poate - fac sa ‚duduie’ o economie subterana a sponsorizarilor ilegale si a cheltuielilor mascate. De departe, campania presedintelui suspendat, este mai costisitoare decat oricare alta de pana acum, ceea ce dovedeste ca in spatele ei stau interese - mi-as permite sa spun ‚oligarhice’ - mai mari decat cele ale competitorilor, care par deja resemnati. Miza exercitiului democratic, caci asta este, de la 19 mai este tot una de incredere: de ce coeficient de incredere dispune fiecare dintre parti (in general, tipul acesta de incredere nu se bazeaza pe logica sau pe calcule)? Cum se pozitioneaza gruparile respective pe esichier, stiuta fiind ‚diversitatea in unitate’ a scenei politice? Dar, mai ales, ce sanse exista de a impresiona blocul masiv al nehotaratilor si al indiferentilor? Ca deobicei, aici este miza cea mai mare. Nucleele mai mult sau mai putin dure, functioneaza dintr-un soi de automatism. Cei care raspund la intrebari prin ‚Nu stiu/Nu vreau!’ sunt insa tot mai multi, pe masura ce deceptia fata de nivelul dialogului politic pune stapanire pe segmentele alta data active ale societatii.
Va continua, la 19 mai, fenomenul care s-a facut simtit, periculos de concret, la trecutul referendum, cel pentru Constitutie, ce a pus sub semnul intrebarii valabilitatea intregului demers? Sau vom asista, in mod surprinzator, la revigorarea spiritului civic prin miza neobisnuita a actualului scrutin? O miza ce se va putea rasfrange si asupra urmatorului ciclu de chemari la urne? Vom afla in doar o saptamana. Dar ce saptamana!