Punctul pe Y / vineri 11 mai 2007 Nr: 1947

O batalie dinainte pierduta sau castigata?

Cand Mircea Geoana spune: ‘Avem sanse sa castigam referendumul’ - el recunoaste, implicit ca considera batalia pierduta. Si ca spera intr-o minune. Or, in zilele noastre minuni nu prea mai vad a se face. Stadiul in care au ajuns lucrurile vadeste slabiciunile si artificialitatea coalitiei anti-Basescu. O reuniune de conjunctura, in care participantii au interese de calibre diferite si pe care nu au determinarea sa o sustina pana la capat.
Dupa cum merg lucrurile, chiar ca doar o minune poate aduce Coalitiei ad-hoc o victorie la 19 mai. Se vede cu ochiul liber, dupa cum merg lucrurile. In timp ce Basescu isi mobilizeaza toate resursele si trage cu armament de toate calibrele, opozantii sai se rezuma la o tactica de lunetisti care nici macar nu incadreaza prea bine tinta. Campania lor se compune din declaratii ale diferitilor lideri, fiecare cu ce-i vine la gura, fara o minima coordonare. Si, in loc sa se concentreze pe efectele stilului lui Basescu, pe ceea ce este palpabil, prin contraperformantele oamenilor pe care i-a sustinut si prin participarea voioasa la dezastrul in care s-a ajuns la momentul de fata, se multumesc a demasca tarele de caracter ale presedintelui suspendat.
Miza e mica. Alegatorul va fi oricand mai putin impresionat de defectele - umane, la urma-urmelor - unui politician, cat de stilul sau si de modul de actiune. Aici, Basescu apasa pana la refuz pe coarda cea mai sensibila: justitiarul singuratic, in lupta cu intreaga categorie a coruptilor si abuzivilor. Joaca magistral rolul celui caruia se incearca sa i se inchida gura, in ciuda evidentei faptului ca niciodata nu s-a intamplat astfel de lucruri si ca, dealtfel, la acest nivel se situeaza mai toate performantele sale. Alianta din spatele celor ‘322 de ticalosi’ pare multumita de rezultatul aproape neasteptat al votului din Parlament, lasand votul de la referendum in plata Domnului. Ai impresia ca odata cu lectia data nabadaiosului presedinte problema s-a rezolvat, aproape nemaifiind necesara desavarsirea procedurii.
In aceste conditii este limpede ca ‘Nu’-ul de la 19 mai devine un obiectiv lesne de atins pentru partida prezidentiala. Si ca nimic, sau aproape nimic nu-i va impiedica marsul spre revenirea la Cotroceni, sustinut de o majoritate populara pentru care dezvaluirile privitoare la moralul nu tocmai impecabil al lui Basescu nu apar decat ca incercari disperate si neadecvate de a-l scoate din joc pentru ca coruptia si oligarhii sa-si faca de cap in absenta celui care vegheaza neobosit.