Punctul pe Y / Thursday 19 April 2007 Nr: 1922

Verdict: viol bland, fara perversiuni!

Cand Curtea Constitutionala a respins pachetul de legi ale justitiei, neglijent promovate de ‘campioana reformei’, Monica Macovei , presedintele Basescu a sarit ca ars, acuzand pe toate tonurile Curtea ca ar fi obedienta PSD-ului, care numise majoritatea membrilor sai.
Acum, cand aceeasi Curte incearca sa demonstreze ca incalcarile constitutionale ale lui Traian Basescu n-ar fi asa de grave si arunca ‘pisica moarta’ a responsabilitatii in ograda Parlamentului, presedintele iese la atac fluturand cu semetie autoritatea definitiva a acestei institutii, dupa ce el insusi ii minimalizase eforturile declarand - pe buna dreptate - ca o incalcare este o incalcare si nu poate fi mai grava sau mai putin grava. Cu alte cuvinte, violul e viol, chiar daca nu a fost insotit de perversiuni sexuale. Presedintele zice acum - si Curtea incearca sa-i cante in struna - ca raporturile sale nepotrivite cu Constitutia au fost liber consimtite, incadrandu-se in nou-inventatul statut de presedinte-jucator care se amesteca liber in toate oalele cu ciorba ale guvernului.
Daca pana aici Curtea Constitutionala a avut un oaresce orgoliu si autoritate morala, determinata de solutii pe fond corecte, de data aceasta s-a cam facut - cum se spune, mai nou, in limbajul elevat al politicii - de cacao. Se simte de la o posta teama domnilor judecatori de a spune limpede ca e alba sau neagra. Folosindu-se de textul legii fundamentale, ei au reusit performanta de a-si colora raspunsul in roz-portocaliu. Desi inamovibili, domnii judecatori de la Curte apar si ei ca simpli oameni, supusi intemperiilor. Ca atare, inainte de a-si spune parerea, si-au facut un inventar al oportunitatilor si al sanselor de a supara vreuna dintre partile implicate atat de tare incat sa se poata alege cu niscai repercusiuni cine stie pe ce cale. Ca atare, nu si-au asumat nici o raspundere: nici aceea de a-l albi definitiv pe presedinte, nici aceea de a-l scoate vinovat. S-au spalat, ca Pillat din Pont, pe maini, lasandu-l pe acesta in seama ‘colegilor’ care abia asteapta sa-i dea o lectie. Chiar cu riscul de a fi ei cei perdanti, in cele din urma.
Pentru Traian Basescu decizia Curtii Constitutionale va cantari greu in viitorul sau politic. Va fi balonul de care se va agata cu regularitate, fie ca e suspendat, fie ca nu, denuntand, astfel, implicit, eforturile cuplajului politicieni-oligarhi pentru a inchide gura singurului om care mai incearca sa-i dea in vileag.