Punctul pe Y / miercuri 18 aprilie 2007 Nr: 1921

Cronica unei demisii anuntate

Traian Basescu þine clasa politica in suspans, cu anunþul facut saptamana trecuta: daca ma suspenda, demisionez! De data aceasta nu mai pare a fi o afirmaþie facuta la plezneala. Cred ca echipa prezidenþiala ( cata mai este) ºi-a pus creierele pe foc pana au dat in clocot pentru a gasi aceasta ieºire din cel mai mare impas in care s-a aflat, pana acum, preºedintele iubitor de stari conflictuale care ii dau ocazia sa-ºi puna in evidenþa calitaþile de luptator.

Traian Basescu nu este un politician de vremuri calme, liniºtite. El este un om de campanie, care doarme cu arma sub perna ºi nu-i trebuie prea mult ca sa se dezmeticeasca ºi sa nu fie luat prin surprindere. Cu toate acestea, i se mai intampla. Chestia cu suspendarea i-a sunat ca-n pilda cu Petrica ºi lupul. Ca o simpla figura de stil. Nu ºi-a inchipuit ca stand pe platforma solida a unei susþinerii populare pe care n-a mai avut-o decat Iliescu, in primul sau mandat, s-ar putea sa aiba vreo surpriza. I-a oferit-o, insa, exact cel pe care a preferat ca in loc sa ºi-l ia de aliat in campania contra cercurilor de interese, sa-l victimizeze in bloc . Acþiune care nu putea ramane fara consecinþe. Tactica sa de Rambo, aflat in conflict cu toata lumea, tragand in stanga ºi in dreapta, nu se dovedeºte una de succes. Democraþia are regulile ei ºi una dintre acestea este tocmai cea care l-a adus pe Basescu pe poziþia pe care o deþine:consensul majoritar. Or tocmai acesta se formeaza, la nivelul Parlamentului, impotriva ºi nu in favoarea lui: aritmetica elementara arata ca la votul pentru suspendare Traian Basescu nu va putea conta nici macar pe majoritatea membrilor partidului sau de suflet - PD - nu puþini dintre aceºtia reproºandu-i faptul ca i-a aruncat in opoziþie, lipsindu-i de privilegiile participarii la ospaþul executiv. Sunt aproape sigur ca nu vom asista la un vot disciplinat, de partid, ca opþiunile se vor intersecta, dar rezultatul pare de pe acum batut in cuie: daca nimic ieºit din comun nu se intampla, Traian Basescu va paºi pe drumul Golgotei purtand in spinare crucea personalitaþii sale contradictorii. Social-democraþii, cu o parte importanta a liberalilor - care nu vor pierde ocazia sa scape de inamicul lor cel mai indarjit - ºi cu un procent important dintre peremiºti (chiar daca Vadim le va da liber la opþiuni) la care se adauga conservatorii, vor pecetlui soarta primului mandat basescian, preºedintele neputand miza pe mai mult decat ii pot oferi oamenii lui Boc ºi ai lui Stolojan.

De aici va incepe, insa, cu adevarat, jocul. Caºtigator in 2004, cu voturile Alianþei, Traian Basescu va trebui sa-ºi creeze de data aceasta o alta majoritate, transpartinica, in care se vor ingloba mai ales indeciºii de altadata.

Aceºtia ii vor putea oferi un nou mandat, dar nu-i vor putea da ºi majoritatea parlamentara necesara punerii in aplicare a principiilor politicii sale. Triumfator la urne - unde nici nu prea are, deocamdata, competitori,- Traian Basescu se va indrepta cu paºi mari spre noi ºi noi crize.