Punctul pe Y / luni 16 aprilie 2007 Nr: 1919

Instalarea democratiei in opozitie

Odata cu trecerea in opozitie a Partidului Democrat, se deschide o noua rubrica in politica romaneasca: aceea a triplei opozitii. Pana acum am avut cate doua opozitii: PRM-ul, cu care nu se putea alia nimeni, si ceilalti, fie ei taranisti, liberali sau democrati, fie pedeseristi sau pesedisti. Ei bine, acum avem trei, cu sanse la fel de mici de a realiza un front comun in fata puterii, jucandu-si cartile pe cont propriu.
Democratii mai prezinta si o alta caracteristica: ei confirma regula dupa care o formatiune politica intr-un singur ciclu electoral, joaca si la Putere si in Opozitie, drum deschis de conservatori. De aici si originalitatea profunda, dincolo de orice limite ale preductibilitatii, a actualei faze in care se insira, ca margelele pe ata: o majoritate politica fortata ‘imoral’ de presedinte; un guvern compus dintr-o alianta de patru partide, fiecare cu ‘premierul’ sau si un premier-marioneta peste toti; o guvernare coplesita de natura si denatura umana a prezidentului; un meci in multe reprize intre un presedinte ‘jucator’ si un premier ‘incasator’; o iesire voluntara de la guvernare, fapt nemaiintalnit pana acum, a unuia dintre membrii Coalitiei, care acutizeaza frigilitatea constructiei politice; razboiul de transee al componentilor Aliantei si rolul original de opozitie in interiorul puterii jucat de democratii presedintelui; monstruoasa coalitie, pe sub masa, dintre principalul partid de guvernamant si principalul partid din Opozitie si odioasa aruncare de la guvernare a partenerului electoral; si, in fine, varianta unui presedinte demisionar in fata riscului de a fi suspendat !
Ce s-ar putea dori mai mult de atat de la o guvernare de numai doi ani si ceva? Poate ca doar o opozitie pe masura. Ce ne va rezerva PD-ul in rol de ‘Emil Contra?’ Probabil ca o taxare severa, in deplina cunostinta de cauza (au fost doar partasi la ospatul executiv) a guvernului si a miscarilor sale. Abia acum s-ar putea spune ca PD-ul are ocazia sa castige puncte procentuale pe cont propriu. Pana acum le-a castigat pe seama liberalilor. Si a lui Traian Basecu. Acest castig nu va indulci insa cu nimic sentimentul amar al despartirii de ciolan, cu atat mai mult cu cat - o recunosc chiar liderii sai - despartirea aceasta va putea dura pana la sorocul neanticipatelor.