Punctul pe Y / joi 03 mai 2007 Nr: 1940

Mostenitorii

Traian Basescu a reusit un lucru unic in politica romaneasca: sa aduca in aceeasi tabara peremistii din Vadim cu udemeristii lui Bela; pe pesedistii lui Geoana cu liberalii lui Tariceanu; si - basca - conservatorii lui Voiculescu, aflati intr-o traditionala pendulare intre tabere. De la Revolutie incoace, locul unanimitatii l-a luat discordia nationala, impartirea opiniei publice intre nisele de partid si baricadele ideologice. Toate acestea s-au aflat intr-o disputa browniana, unele cu altele, pana cand a venit marele pacificator: Traian Basescu, cel care i-a adunat laolalta intr-o grupare transpartinica avand ca principal obiectiv eliminarea sa din politica.
Cum a reusit Traian Basescu acest lucru? Mult mai simplu decat ne-am fi asteptat. Ignorand orice strategie, s-a bazat exclusiv pe tactica atacului la baioneta, in orice directie. Crezand ca in spatele sau sta, neclintit, poporul, cel pe care se simte indreptatit sa-l reprezinte in totalitate, desi s-a bucurat doar de increderea foarte partiala a acestuia, presedintele-jucator a intrat in teren purtand tricoul fara numar al celui care, in numele principiilor, nu mai considera necesar sa respecte vreo regula. Atacurile om la om, faulturile adesea grosolane, potrivirea nu foarte discreta a mingii cu mana si preferinta expresa pentru pozitiile de ofside l-au scos in cele din urma din joc. Lucru pe care a refuzat sa-l creada si care l-a buimacit atat de tare incat si-a pierdut tupeul traditional, repezindu-se in Piata sa ceara ajutor de la popor.
Acum, de pe tusa, incearca sa inteleaga ce s-a intamplat. Este in situatia de a avea in jurul sau doi copii: unul legitim, cu pretentie de mostenitor exclusiv, si unul ‘din flori’ spre care se indreapta principala sa afectiune, rod al concubinajului nefericit in Alianta, pe care a crezut-o de nezdruncinat, sub comanda sa. Deocamdata, odraslele care au si ele ca prim interes revenirea parintelui spiritual in conacul de la Cotroceni, par a fi intr-o armonie deplina. Este doar o chestiune de suprafata, pana cand va izbucni conflictul violent al succesiunii. Atunci se vor uita si principii, si sentimente si vor iesi la iveala cutitele lungi ale razboiului. Intrebarea pe care si-o pun deja ambele tabere este cum va gestiona Basescu aceasta situatie? Cum va imparti onorurile si beneficiile intre membrii familiei legale si cei fugiti cu doar ce-aveau pe ei din dormitorul liberal? Dar, mai ales, daca presedintele suspendat va mai avea ce sa distribuie, in cazul unui esec in serie, destul de previzibil in conditiile actualei lehamite electorale de care pare cuprins poporul, dupa doi ani de lupte si scandaluri fara noima.