O aniversare bolÂsevicã
Revãrsarea de scene de violenþã din paginile ziarelor Âsi de pe ecranele televizoarelor din aceste zile nu este egalatã decât de violenþa verbalã care le însoþeÂste, stigmatizând în termeni categorici excesele din urmã cu 15 ani. Mineriada de atunci - mineriadele în general - rãmân subiecte de analizã Âsi de descifrare a resorturilor care au condus la producerea acestor fenomene unice în istoria tranziþiilor. Pentru aceasta ar fi necesar un minim efort de obiectivare, de asumare a întregului ansamblu de fapte Âsi decizii - lucru care ori nu se întâmplã, ori se întâmplã cu o timiditate de neexplicat pentru o presã care se considerã liberã.Modul în care toþi cei care ani de zile au tãcut sau au contestat printre dinþi mandatele Âsi actele lui Ion Iliescu, s-au dezlãnþuit în acuzaþii. Pare chiar cã toate aceste lucruri abia acum au fost aflate, iar conÂstiinþele sau dezmeticit brusc. Versiunile ajustate sau trunchiate ale faptelor, modul în care sunt promovate îmi
aduc aminte de campaniile comuniste de pe vremuri. ÃŽntreaga consemnare a evenimentelor din ultimii 15 ani pare a se înscrie în parametrii unei aniversãri bolÂsevice, ce trece cu nonÂsalanþã sub tãcere elementele neconvenabile, ajustând cu iscusinþã pe cele care servesc demonstraþia. Nu doar limbajul folosit (noua limbã de lemn!), ci Âsi mecanismele propuse par desprinse din aceeaÂsi panoplie de tristã amintire. Mã mir chiar cã nu s-a lansat încã (dar nu e târziu) ideea judecãrii lui Iliescu de cãtre un 'tribunal al poporului', în chiar Piaþa Universitãþii, cu acuzatori publici de care campania nu duce lipsã. Curajul tuturor celor care vãdesc acum mânie proletarã þine de comportamentul haitei care atacã prada cãzutã la pãmânt.
Departe de mine ideea cã Iliescu este infailibil, lipsit de patã. A fãcut o grãmadã de greÂseli, a manifestat nu puþine inconsecvenþe. El trebuie însã judecat pentru chestiuni reale Âsi într-o manierã care sã nu copieze reþete pe care istoria însãÂsi le-a condamnat. Comportamentul Âsi deciziile sale trebuiesc privite prin prisma contextului istoric, al condiþiilor obiective din perioada incriminatã, Âsi nu prin aceea a resentimentelor personale Âsi a propensiunilor vindicative. Existã riscul ca, odatã în plus, noþiunea de justiþie sã fie grav afectatã de modul în care se manipuleazã acum, faptele Âsi evenimentele.
|