Ziarul personal Octavian Andronic
04 Dec 2022 - 14:38
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Știu cum se face o deturnare de fonduri și n-are cum să fie asta!

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 15 aprilie 2009 Nr: 2750

Liga lu' Morar

de Octavian Andronic

Recunoaște – nu recunoaște, „lista lui Măgureanu” funcționează. După Puiu Popoviciu a urmat Gigi Becali, iar după Becali, Penescu de la Pitești. Dacă-l punem la socoteală și pe Iancu de la Timișoara, începe deja să se contureze o „ligă a lu’ Morar” cu oameni proveniți de la „liga lu’ Mitică”. Iar acesta, Mitică Dragomir, se dovedește a avea un al șaptelea simț în materie de pericole. Așa cum a presimțit el, la Brașov, că vor veni colegii lui, milițieni, să-l umfle, după Revoluție, tot așa i s-au arătat lui niște semne, după ce a fost luat Becali din papuci și din halat.
„Dom’ne, mie a început să-mi fie frică!” – a declarat cu recunoascuta-i seninătate, mai zilele trecute șeful Ligii descompletate de „concurentul” său de la DNA, Morar, de doi dintre oamenii de bază.

Nu știu dacă într-o anumită ierarhie a „oamenilor de fotbal” care pot face obiectul preocupării selecționerilor lui Morar, Penescu ocupă de drept poziția a doua. Mai degrabă cred că nu. Sunt alți câțiva, cu ștate mai consistente și cu isprăvi intrate în legendă. Penescu e acela care mai degrabă a picat de fraier. Și pe limba lui.

Un Gigi de calibru mai mic, dar cu aceleași damblale. Televiziunile au difuzat, în ziua reținerii acestuia, două imagini antologice pentru contrapunctul lor subtil: Rolls-ul lui Penescu oprind, ușa deschisă de un bodyguard solid căruia o mână dinăuntru îi întinde un pardesiu. Apoi se extrage lent din interior un personaj la trei ace care privește superior în jur înainte de a se îndrepta spre intrarea într-o clădire, cu pasul sigur al celui care se simte stăpân peste toate acestea. A doua: ușa cu gratii, din spate, a unei dube de poliție se deschide și un mascat îl împinge înăuntru pe același personaj, devenit brusc mai mic și mai puțin țanțoș…

În urmă cu vreun an, când s-au declanșat cercetările împotriva personajelor care căpușează fotbalul, totul părea un simplu efect de scenă. Cine, ce să le facă unor oameni atât de puternici, cu averi atât de mari, în jurul cărora se gudură toată mass-media și de ale căror grații tânjesc a se bucura atâția politicieni? Or să-și pună băieții armatele de avocați în funcțiune și or să le râdă în nas procurorilor: voi, nemâncaților, care vreți să luați circul de la gura poporului. Și uite că sarabanda începe. În „liga lu’ Morar” s-ar putea să mai joace vreo câțiva și gurile rele nu ezită să-i pomenească pe un Copos, pe un Borcea, pe un Turcu și pe alte câteva vedete de televiziune care nu reușesc să tragă nici măcar un „vânt” fără să fie filmați pe toate părțile. Cred că tuturor a cam început să le fie frică. Și n-au somn noaptea gândindu-se ce porumbei incriminatori or fi scăpat prin convorbirile telefonice când credeau că nimeni nu se poate lua de ei. Sau ce jucător strâns cu ușa, sau arbitru necăjit ar fi dispus să-i dea în primire pentru vreo pedeapsă mai mică. Îngrijorarea s-a simțit și în glasul atotputericului Mircea Sandu, președintele Federației, care a avut un impuls năvalnic de a chema presa și să i se spovedească cu maximă sinceritate, punând lucrurile la punct: el n-are treabă cu arbitrajul, n-are treabă cu președinții, n-are treabă cu jucătorii. În general, se pare că n-are treabă cu nimeni, și asta se vede tot mai clar.

De când e lumea, aceasta are nevoie de două produse vitale: pâine și circ. La noi circul e fotbalul, un sport îndrăgit, de a cărui condiție profită o mână de oameni cu moral subțire, care încearcă să se folosească de această pasiune pentru a-și spori bogăția etalată cu ostentație, pe de o parte, și pentru a putea manipula în același interes spațiul public. Dacă DNA va reuși să curețe peisajul de aceste excrescențe, cu siguranță că vom avea și un circ mai bun pe cel pe care ni-l oferă cei din „liga lu’ Mitică”. Și a celorlalți de-o seamă cu el…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie