Ziarul personal Octavian Andronic
25 Apr 2024 - 04:03
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 27 March 2009 Nr: 2464

Demonizarea lui Dom' Puiu

de Octavian Andronic

Până marți seară, Gabriel Popoviciu a fos un necunoscut pentru publicul românesc. Numele său nu a fost auzit nici în legătură cu averea sa (enormă, după unii), nici cu relațiile sale, nici cu femeile sale. Într-o lume ca a noastră, ahtiată după publicitate ieftină, în care unii ar face orice ca să fie băgați în seamă de o mass media la fel de ahtiată după audiență de orice fel un astfel de personaj devine suspect din capul locului. Iar din acest punct de vedere, Gabriel Popoviciu prezintă toate datele necesare “suspectului de serviciu”.

Pentru cei care-l cunosc – și sunt destul de puțini –  starea aceasta face parte din personalitatea sa. Pentru că Popoviciu are reputația unui om de o discreție desăvârșită – atunci când e vorba de persoana și de afacerile sale – înzestrat cu un bun simț pe care puțini din îmbogățiții recent au mai reușit și-l conserve și cu un veritabil talent în a stabili acele contacte care-i pot fi de folos evaluând cu precizie gradul de încredere pe care-l poate avea în cei din jur.

În aceste condiții, erupția numelui său în mass media, după episodul de marți seara, îmi evocă una dintre acele secvențe de pe Național Geogeaphic, în care prădătorii junglei se aruncă asupra prăzii, devorând-o de vie. Nu vreau să-l compar pe Popoviciu cu o biată antilopă – poate că un bivol de savană ar fi imaginea mai potrivită: un bivol care, din neatenție, s-a poticnit într-o mlaștină, iar asupra lui se năpustesc leii televiziunilor, hienele tabloidelor, șacalii radioului și vulturii hoitari ai analiștilor de serviciu. Imaginea creată de toată această echipă de șoc este aceea a unui personaj malefic, lipsit de scrupule, care a pus mâna pe toată bogăția țării, luând-o de la gura celor flămânzi (chiar dacă aceștia sunt competitorii săi).

Demonizarea lui “dom’ Puiu” are însă o hibă majoră. N-aș vrea să se creadă că sunt tentat să văd în el o călugăriță evlavioasă rătăcită, între păcătoși de toate soiurile. Dom’ Puiu este un om de afaceri, unul talentat, înzestrat cu simțul profitului. Despre moralitatea în afaceri putem vorbi mult și bine, în fapt ea reprezintă dacă nu un obstacol, cel puțin un factor de perturbare al eficienței. În majoritatea acțiunilor sale – cunoscute – dl Popoviciu nu a făcut altceva decât să profite de oportunitățile pe care le-a descoperit sau i-au fost oferite. Nimic și nimeni nu i-ar fi putut pune în brațe averea pe care o deține doar în baza simplei lui dorințe. Ea s-a acumulat, în principal, prin disponibilitatea acelor angajați și gestionari ai averii statului de a vinde această zestre pe mai nimic. Dl Puiu, cel mult, a făcut oferte care n-au putut fi rezolvate! Atâta timp cât îl vom incrimina doar pe el pentru acest proces nu vom înțelege că, de fapt, principala vinovăție în crearea  unei categorii de superbogătași suspecți de a nu-și fi obținut averile în mod licit revine acestei categorii de slujbași ai statului. Administratorilor, politicienilor, polițiștilor și magistraților care au decis să pună pe tarabă avuția națională acordând discounturi senzaționale amatorilor.

Las la o parte, în acest episod, subțirimea cazului, bazat mai mult pe presupuneri decât pe fapte și cred că va fi o joacă pentru armata de super-avocați pe care o poate încolona Gabriel Popoviciu ca să facă zid legal în jurul său. Mi-aș permite însă o observație: spre deosebire de mulți dintre titularii primelor poziții din Topul bogătașilor, ale căror averi sunt preponderent speculative, averea lui Puiu Popoviciu este una care produce: locuri de muncă, taxe și impozite, confort urban. Și poate că acesta este modul prin care-și răscumpără o parte din vinovățiile deocamdată nedovedite.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie