Când a apărut mai limpede pe scena politică - și asta s-a întâmplat cu puțin înainte de incidentele care l-au determinat pe Traian Băsescu să-i accepte demisia - Elena Udrea s-a prezentat ca o persoană independentă, cu o profesie clară și cu o avere personală pe măsură. A respins din capul locului ideea că ar fi fost beneficiara statutului de nevastă a dlui Cocoș, un întreprinzător iscusit, susținând că averea personală a realizat-o grație talentelor avocățești cu care s-a născut în Pleșcoiul copilăriei sale.
N-am avut, atunci, motive să nu o credem. Emanciparea femeii este azi o realitate și nu o politică forțată cum era pe vremuri. Iar dna Udrea - deși nimeni n-o auzise sau văzuse în calitate de as al barei - nu îndreptățea prea multe îndoieli. Arăta bine, era dezinvoltă și câștigase încrederea fostului primar general încă de pe vremea când îl proteja de paparazzi la Golden Blitz, așa că prezența sa la Cotroceni intra în logica lucrurilor. Mai puțin logică a apărut plasarea sa pe o funcție importantă, precum aceea de șefă a Cancelariei și, practic, prim consilier, lacunele de ordin politic și geografic ieșind la iveală în cursul nefericitei sale apariții la o emisiune de la care nu avea a se aștepta la menajamente.
Legenda avocatului de succes Elena Udrea s-a făcut însă praf tocmai în momentul în care și-a luat mai în serios ca oricând rolul de Ioana D'Arc a anticorupției și de inamic hotărât al 'grupurilor de interese' care ar mișuna în jurul premierului. Demascările făcute în direct și la oră de vârf au generat o firească contradicție. 'Grupurile de interese' au început și ele să-i scotocească prin biografie și au descoperit lucruri interesante. Și anume că avocatul de succes a primit, fără licitație, sarcina să apere RAPPS-ul în vreo 20 de procese, dintre care s-a prezentat doar la unul, pierzându-le în serie, dar încasând pentru această performanță vreo două miliarde și jumătate. Ceea ce este mai interesant este că aceste lucruri se întâmplau pe vremea când dna Udrea era deja colaboratoarea apropiată a lui Traian Băsescu, dușman de moarte al 'sistemului ticăloșit' de la care dânsa încasa miliardele. Și le încasa nu în virtutea faptului că ar fi fost un avocat de succes, ci că ea însăși făcea parte dintr-un foarte pragmatic grup de interese care reunea persoane cu identități politice antagoniste. Prietenia de afaceri a dlui Cocoș cu fostul secretar general al Guvernului, pesedistul Bejinariu era notorie, ca și cu fostul ministru, tot pesedist, de la Administrație, Oprea. Or, aceștia erau în măsură să învârtă între ei banii din care s-a înfruptat onoarea și prestigiul doamnei Udrea, până la punctul de a declara, cu tupeu, că toate acele contracte au fost legale (lucru recunoscut de oamenii premierului actual) și că nu are ce-și reproșa. Dealtfel, nici șeful său pe linie de partid, Emil Boc, nu-i reproșează nimic, mandatând-o chiar cu încrederea sa, în înalta calitate de secretar executiv al partidului.
'Schema Udrea' este tipică pentru nenumărate alte situații în care 'grupurile de interese' au acționat și acționează transpartinic, creând personaje cu autoritate dubioasă și aruncându-le ostentativ în lupta pentru curățenie morală în politică.
|