Ziarul personal Octavian Andronic
03 Mar 2024 - 12:06
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați păcăliți ca, după șase ore de școală să veniți acasă patru ore, să vă faceți temele, ca apoi să vă întrebați unde v-a trecut copilăria?'

-- Traian Băsescu către elevi

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 31 octombrie 2008 Nr: 2351

"Șansa parlamentară" - eliminată de uninominal!

de Octavian Andronic

În zăpăceala totală pe care a generat-o înghițirea pe nemestecate a votului uninominal, un lucru a scăpat neobservat: care este modelul de succesiune pe locurile rămase vacante?

Până acum era limpede: lista avea atâtea nume câte locuri erau în respectiva circumscripție electorală. Partidele care știau, din sondaje, câte dintre aceste locuri erau eligibile, îi plasau acolo pe cei care trebuiau, musai, să devină membri ai forului legiuitor, din varii motive – funcții deținute pe linie de partid, autoritate în circumscripții, clientelă plătitoare la campanie. Dacă cineva se afla sub „linie”, el rămânea cu speranța că dacă i se întâmplă ceva celui de „deasupra” – deces, arestare, incompatibilitate, retragere din alte motive – locul revenea automat celei mai bune poziții de pe lista de partid. Iese al nostru – intră al nostru, era deviza. Ceva încurcături au generat listele comune ale Alianței D.A. după divorțul din 2007: dacă ieșea un liberal și următorul pe listă era un democrat, cum se proceda? Sau dacă era invers. Cele două forțe aliate au trebuit însă să suporte consecințele gestului și să înghită hapul că locul lăsat liber de unul de-al lor cum putea fi luat de unul de-al celorlalți.

Parlamentul actual a cunoscut un important proces de reîmprospătare, evaluat între 5 și 10 la sută. Sunt destul de numeroși parlamentari făcuți peste noapte. Au existat și cazuri dramatice, precum cel al unui tip care doar cu câteva zile înainte să se vacanteze un loc, și-a dat demisia din partidul pe a cărui listă candidase și s-a înscris în altul. Astfel, șansa a fost de două ori mai generoasă cu cel de sub el, pentru că, teoretic, speranțe nutreau doar cei de imediat sub linie.

Ce spune legea uninominalului? Că distracția asta s-a sfârșit. Cel puțin atâta timp cât va funcționa noul sistem. Îndrăznesc să cred că nu va funcționa mai mult de un ciclu și că, din 2012, politicienii se vor mai lumina și vor opta pentru un sistem mixt, mai echitabil și mai puțin riscant. Acum, dacă un candidat moare sau se retrage în timpul procesului electoral, partidul căruia-i aparține iese din joc. Dacă devine indisponibil după dobândirea mandatului, în colegiul respectiv se vor organiza noi alegeri. Vom asista, probabil, la o stagiune aproape permanentă de alegeri „colegiale”, având în vedere factorii care fac ca stabilitatea corpului legiuitor să fie destul de relativă, din motive obiective sau subiective. Se pune, deci, cruce, sistemului prin care cineva putea să ajungă parlamentar la noroc.

Cât e de bine sau de rău vor ști partidele însele, după ce vor trece de câteva ori prin astfel de situații. Până atunci nu le dorim candidaților decât să aibe o sănătate de fier, ca să nu încurce lucrurile în toiul alegerilor pentru un nou (sistem de) Parlament. Un Parlament uninominal, cu membri aleși pe criteriul – destul de relativ – al propriei lor valori.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie